Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is összeállítottuk Európa öt legerősebb bajnokság álomtizenegyét. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett persze) mindössze két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, azaz a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű gárda. Mivel az angol bajnokságban az ünnepeket is végigfocizták, sorozatunkat a Premier League álomcsapatával zárjuk. 

Kapusposzton rögtön rendkívül érdekesen alakult a verseny, hiszen Angliában eddig még egyetlen kapus sem tudta megvédeni helyét az év álomcsapatában a véleményünk szerint - egészen mostanáig. Ezúttal ugyanis ismét a Manchester United kapusára, Edwin van der Sarra esett a választásunk, aki szinte hiba nélkül teljesített az év során. Vetélytársai közül a Chelsea játékosa, Petr Cech túl sokat hiányzott ahhoz, hogy komolyan számításba vegyük, José Reina (Liverpool) és Manuel Almunia (Arsenal) pedig szerintünk nem nyújtott olyan kiemelkedő teljesítményt, mint a holland kapus.

A védelemben folytatódik a manchesteri dominancia, ami nem meglepő, hiszen az előző szezonban a legkevesebb gólt kapták, és az esztendő második felében is nagyon kevésszer került a labda a kapujukba. A MU szerb középhátvédje, Nemanja Vidic sokak szerint ma már a világ egyik legjobbjának számít posztján, és ebben lehet is valami, hiszen a marcona külsejű futballista nem csak saját, hanem az ellenfél kapuja előtt is feltalálja magát, ősszel például nagyon fontos találatokat szerzett. A manchesteriek francia balhátvédje, Patrice Evra is rendkívül fontos szerepet tölt be a bajnokcsapatnál, ráadásul ő azon hátvédek közé tartozik, akik a sok felfutás mellett a védőfeladatokat sem hanyagolják el - márpedig ilyenből nincsen túl sok.

Sokáig gondolkoztunk azon, hogy a másik középhátvédnek az ugyancsak manchesteri Rio Ferdinandot válasszuk, hiszen ő is fantasztikusan futballozott 2008-ban, ám végül mégis inkább a rivális Chelsea csapatkapitányát, John Terryt hívtuk a csapatba. Ő aligha emlékszik vissza jó szívvel 2008-ra a számára balszerencsés BL-döntő miatt, de a Premier League-ben kiválóan irányította a londoniak védelmét. A legnagyobb dilemmát a jobbhátvéd pozíciója jelentette: José Bosingwa csak a nyáron érkezett a Chelsea-hez, a MU-nál nincsen állandó ember ezen a poszton, és ugyanez elmondható a Liverpoolról is. Aztán rájöttünk a megoldásra, amit az Arsenal francia focistája, Bakary Sagna jelentett.

A középpályán Cristiano Ronaldo jelenléte nem lehet kétséges, a portugál futballistát nem véletlenül választották meg 2008-ban is az év játékosának a Premier League-ben. Az őszi szezon elején ugyan pár meccset ki kellett hagynia, de felépülését követően ugyanolyan eredményesen játszott, mint korábban. A liverpooli Steven Gerrard is kihagyhatatlan álomcsapatunkból, elvégre 2008-ban is igazi motorja volt csapatának, arról nem is beszélve, hogy rendkívül gólerősen futballozott.

Ezt követően azonban capellói dilemmába botlottunk: játszhat-e egymás mellett a középpálya középső részén Gerrard és Frank Lampard? Úgy véljük, hogy az angolok olasz szakvezetőjének döntését nem érdemes megkérdőjeleznünk, így nem a Chelsea játékosát, hanem Gareth Barryt tettük be a gárdába. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy az Aston Villa játékosa a nyáron a Liverpoolba szerződjön, de a hosszas huzavona sem rontotta le a teljesítményét, és a birminghami drukkerek is hamar konstatálták, hogy Barry az ősszel is ugyanolyan nagy lelkesedéssel szolgálja a csapatot. Persze a Villa kiváló szereplése nem csak az ő érdeme, hanem a balszélső Ashley Youngé is: tavaly májusban ő is bekerült az év csapatába Angliában, és immár szinte minden fórumon az angol élvonal legjobbjai között tartják számon.

A csatárkettős összeállítása megint csak nem volt egyszerű, hiszen a Manchester Unitedben jelenleg nincsen olyan támadó, aki kiemelkedően futballozna (ami persze részben a csapat taktikájából adódik), a jelenleg a góllövőlistát vezető Nicolas Anelka pedig tavasszal csak elvétve volt eredményes. Az Arsenal togói játékosa, Emmanuel Adebayor viszont mind az év első, mind a második felében sok gólt ért el, még ha a jobb teljesítményt inkább tavasszal is produkálta. Ugyanez elmondható a duó másik feléről, Fernando Torresről is, aki egy sérülés miatt az ősszel kevesebbet játszott és emiatt kevesebb alkalommal volt eredményes, de összességében még mindig úgy éreztük, hogy a 2008-as esztendő alapján őt kell kiemelnünk.

Getty Images

A Premier League 2008-as álomcsapata: Van der Sar (Manchester United) - Sagna (Arsenal), Vidics (Manchester United), Terry (Chelsea), Evra (Manchester United) - Cristiano Ronaldo (Manchester United), Gerrard (Liverpool), Barry (Aston Villa), A. Young (Aston Villa) - Adebayor (Arsenal), Fernando Torres (Liverpool).

Korábbi álomcsapataink
1999: Hedman - Petrescu, Stam, S. Campbell, G. Neville - Beckham, Izzet, Roy Keane, Giggs - A. Cole, Shearer.
2000: Flowers - Harte, Southgate, R. Ferdinand, Dyer - Beckham, Scholes, Bowyer, Giggs - Heskey, Henry.
2001: Martyn - Carragher, R. Ferdinand, Hyypiä, Harte - Beckham, Gerrard, Vieira, Holland - Owen, Henry.
2002: Friedel - Melchiot, R. Ferdinand, Hyypiä, Riise - Ljungberg, Vieira, Hamann, Giggs - Van Nistelrooy, Henry.
2003: Cudicini - G. Neville, Terry, Upson, O'Shea - Pires, Dunn, Lampard, Duff - Van Nistelrooy, Henry.
2004: Niemi - Lauren, Terry, Silvestre, Ash. Cole - Ljungberg, Vieira, Lampard, Pires - Aiyegbeni, Henry.
2005: Cech - Young, Carragher, Terry, Gallas - Nolan, Lampard, Makelele, J. Cole - Henry, Rooney.
2006: Jaaskelainen - G. Neville, R. Ferdinand, Terry, Barry - Cristiano Ronaldo, Essien, Lampard, M. Taylor - Drogba, Henry.
2007: Van der Sar - G. Johnson, Vidics, Lescott, Clichy - Cristiano Ronaldo, Fabregas, Gerrard, Downing - Agbonlahor, Tévez.

www.infosport-focivilag.hu