Kedden újabb mélypontot ért el a forint

Vágólapra másolva!
A forint 288,00/10 forintra gyengült az euróval szemben kedden reggel kilenckor a budapesti bankközi piacon, ez újabb történelmi rekordnak számít, ilyen magas forint/euró árfolyamot még sohasem jegyeztek. Fél tíz körül viszont egy kicsit erősödött a hektikusan mozgó magyar pénz, ekkor 285 forint/euró felé tartott a devizaárfolyam, sőt kicsivel később át is lépte ezt az értéket, majd újabb, minimális gyengülés után 285,5 körül ingadozott 10 óra után. Dél körül viszont újra 287 forint/euró táján mozgott a forint.
Vágólapra másolva!

A válság további híreit itt olvashatja!

A forint már hétfőn este is rekord gyenge árfolyamot ért el az euróval szemben a nemzetközi devizapiacokon, az eurót hét óra előtt 286,75 forinton jegyezték.

A forint ezt megelőzően tavaly október 23. és 26. között, a hosszú magyarországi kereskedési szünet alatt állította be 286,40 forintos árfolyammal rekordját a nemzetközi devizapiacokon.

Kedden reggel tovább gyengült a forint, és a pesszimista nemzetközi piaci hangulatban a kereskedők napközben további gyengülésre számítanak. A várakozások szerint a 289-290 forintot is elérheti az euró árfolyama a nap folyamán.

Az [origo]-nak hétfőn nyilatkozó elemzők már akkor felhívták a figyelmet, hogy a jegybank előzetesen várt 50 bázispontos kamatvágása - amelyet hétfőn, 14 órakor jelentettek be - tovább gyengítheti a forintot. Ez be is következett hétfő estére és kedd reggel.

Érzelmi alapon jöhet a 300?

Kolba Miklós, az ING devizakereskedője kedden elmondta az [origo]-nak, hogy a mostani forintgyengülés összefügg a dollár éjszakai erősödésével. Az euróhoz képest a dollár 1,32-ről 1,29-re jött fel, és ez gyorsan lenyomta a feltörekvő piacokat, köztük a magyart is.

A deviza-trader hozzátette: "alapvetően feszeget a forint bizonyos határokat". Szerinte "érzelmi alapon" a piacban most benne van, hogy a forint elmenjen háromszázig, vagyis egy euróért 300 forintot kell majd talán a napokban fizetni. Ezt valószínűleg nem kedden éri el a magyar pénz, ám ennek fundamentális, makroökonómiai vagy politikai alapja nincs szerinte.

Ezért Kolba arra számít, hogy a 300-as határ elérése után a forint gyorsan visszaerősödik majd.