Több képviselő tanúskodott az UD-ügyben

Vágólapra másolva!
Több országgyűlési képviselőt is tanúként hallgattak ki az UD Zrt. utáni nyomozás során lehallgatott beszélgetések nyilvánosságra kerülése miatt - írja a Magyar Nemzet. Kihallgatták az SZDSZ-es Gulyás Józsefet, valamint korábban a fideszes Demeter Ervint és Kövér Lászlót.
Vágólapra másolva!

Tanúként hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészségen Gulyás József SZDSZ-es képviselőt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagját - írja a Magyar Nemzet. A lap információját Keresztes Imre, a főügyészség vezetője, aki elmondta: a képviselőt az UD Zrt.-vel szemben folytatott titkos adatgyűjtés során keletkezett lehallgatások nyilvánosságra kerülése miatt idézték.

Az ügyben a fideszes Répássy Róbert tett feljelentést személyes adatokkal való visszaélés bűntette miatt, amiért két párttársának, Demeter Ervinnek és Kövér Lászlónak az UD vezetőjével, Horváth Józseffel folytatott telefonbeszélgetése nyilvánosságra került. A lap szerint már Kövért és Demetert is kihallgatták az ügyészségi nyomozók.

Számos személyt hallgattunk már ki, akiknek ténytudomása lehet az anyagok kezeléséről - mondta Keresztes Imre, hozzátéve, hogy az eljárásnak még nincs gyanúsítottja. A lap értesülései szerint A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a főügyészség írásban kereste meg Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját, valamint az alkotmányügyi-, és a nemzetbiztonsági bizottság elnökét is, akiktől bizottsági jegyzőkönyveket kértek be.

Az adatgyűjtési botrány kibukása után elsőként Dávid Ibolya, az MDF elnöke tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, mert az egyik nyilvánosságra került hangfelvétel szerint adatokat gyűjtöttek róla, de végül feljelentését elutasították, mert az ügyészség szerint nem figyelték meg a politikust. Ezt követően tett feljelentést Répássy Róbert hivatali visszaélés és "hivatalos személy által, közmegbízatás felhasználásával elkövetett személyes adattal visszaélés" miatt Szilvásy György ellen, amiért szerinte a polgári titkosszolgálatokért felelős miniszter törvényes felhatalmazás, illetve az érintett személyek hozzájárulása nélkül kezelte a Nemzetbiztonsági Hivataltól származó titkos információgyűjtéssel beszerzett, lehallgatott telefonbeszélgetéseket.

Szilvásy szeptember 25-én jelentette be, hogy átadott "durván harminc" hangfelvételt a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak abból a több mint száz hanganyagból, amelyek az UD Zrt. vezetőinek lehallgatása során készültek. A Fidesz ugyanezen a napon nyilvánosságra hozott ezek közül több felvételt, melyeken Kövér László és Demeter Ervin fideszes politikusok beszélnek Horváth Józseffel, az UD Zrt. vezetőjével.