Vágólapra másolva!
Nemzetközi segítség lehetőségére tett utalást pénteken a brit kormányfő azon országoknak, amelyek nem tudják egyedül rendbe tenni bankrendszereiket.
Vágólapra másolva!

Gordon Brown a skóciai Dundee városában, a kormányzó brit Munkáspárt skóciai tagozatának konferenciáján ismertette annak az átfogó pénzügyi-gazdasági intézkedési tervnek a vázlatát, amelyet a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság alkotta országcsoport (G20) áprilisi londoni csúcstalálkozója elé kíván terjeszteni.

Brown azt mondta: a globális pénzügyi szektor egészségének érdekében a nemzetközi pénzügyi szervezeteket az olyan országok bankrendszereinek átalakítására is fel kell használni, amelyek egy ilyen átalakítást egyedül nem engedhetnek meg maguknak.

A brit kormányfő nem részletezte pontosan ezt az elképzelését, példaként hozta fel azonban, hogy amikor "skót bankok omlottak össze" - ezzel elsősorban a hatalmas állami tőkeinjekcióval megmentett, és ezzel csaknem kétharmadrészt államosított Royal Bank of Scotlandre utalt -, egész Nagy-Britannia összefogott e bankok felkarolása végett.

A miniszterelnök szerint ez olyan összegű állami befektetést igényelt, amely meghaladta a skót tartományi kormány teljes költségvetését, és ehhez olyan értékű garanciavállalások járultak, amilyeneket egy Skóciához hasonló méretű ország "soha nem lenne képes" nyújtani.

Brown a londoni G20-konferenciára beterjesztendő javaslatokat ismertetve megismételte már többször hangoztatott szándékát az egész világra kiterjedő pénzügyi felügyeleti rendszer kialakítására. Hozzátette: e felügyelet hatályát ki kell terjeszteni "az árnyék-bankrendszerekre és az adóparadicsomokra" is.

A kormányfő szerint emellett nemzetközi érvényű alapelvekről kell megállapodni annak érdekében, hogy véget lehessen vetni a bankok rövid távra szóló jutalmazási kultúrájának. Gordon Brown kijelentette: a prémiumokkal a hosszú távú, fenntartható banki működési eredményeket kell a jövőben elismerni.