Máris eldöntené az atomkérdést a kormány

Vágólapra másolva!
Még ebben a félévben eldöntené a kormány a Paksi Atomerőmű bővítésének kérdését: az elvi felhatalmazásról szóló határozati javaslatot pénteken nyújtották be a parlamentnek. Korábban Gyurcsány Ferenc kormányfő még azt mondta, erről a kérdésről népszavazáson kell dönteni.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta pénteken a kormány az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatot, amely elvi felhatalmazást adna a Paksi Atomerőmű bővítésére. Ez alapján - ha a parlament elfogadja a javaslatot - a kormány megkezdheti az új blokk (vagy blokkok) építésének előkészületeit. A hozzájárulás csak az előkészítésre vonatkozik, ez a javaslat indoklása szerint legalább 5 évre van szükség, míg az új blokk leghamarabb 11 év múlva készülhetne el.

Az indoklás szerint az atomerőmű bővítése "hazánk számára számos gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi és szakmai előnnyel járna". Ezek közt említi a javaslat a gázfüggőség csökkenését, az atomerőműben termelt villamosenergia alacsony és kiszámítható árát és a regionális gazdaságélénkítést. A parlamentnek benyújtott javaslatban nem esik szó a radioaktív hulladékok kezeléséről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök február 16-i parlamenti beszédében jelentette be, hogy még az idei év első félévében felhatalmazást kérnek a Paksi Atomerőmű kapacitásának megkétszerezésére. A kormányfő 2006 februárjában az erőműben tett látogatásakor még azt mondta: nincs napirenden az új blokkok építése, de ha fel is vetődik majd, "az a helyes, hogy Magyarországon erről a kérdésről népszavazás döntsön majd". Hasonlóan nyilatkozott 2007 szeptemberében Fodor Gábor, akkori szabad demokrata környezetvédelmi miniszter.