Vágólapra másolva!
Igazi hősök összecsapására került sor a holland bajnokság 21. fordulójában, februárban: az Ajax Amsterdam a Heracles Almelót fogadta. Mind a két csapat egy görög mitológiai alakról kapta a nevét, ami egyáltalán nem számít ritkaságnak a nemzetközi labdarúgásban. Görögországban és Cipruson nem csak héroszokról, hanem istenekről is neveztek el csapatokat.

Odáig egyetlen sportegyesület alapítói sem merészkedtek, hogy a főistenről, Zeuszról nevezzék el klubjukat, de érdekes módon a költészet és a szellemi tisztaság istene, Apollón meglepően népszerű volt a görög futball életre hívói körében. Az első a sorban az Apollon Athén volt, amelyet még 1891-ben alapítottak - ez a klub a legrégebbi görög sportegyesület. Hivatalos neve Apollon Szmirnisz, mivel a létrehozók a kisázsiai Szmirnából (a mai Izmirből) menekültek Görögországba. Az egyesület címerében eleinte egy horogkereszt volt látható, ezt azonban a második világháborút követően érthető okokból eltávolították, azóta a címerben maga Apollo isten feje szerepel.

A kék-fehér színekben szereplő csapat az 1990-es évek közepén élte fénykorát, amikor is az Apollon kvalifikálta magát az UEFA-kupába, és döntőt játszott a Görög Kupában, köszönhetően a fiatal Demisz Nikolaidisz góljainak. Az egyesület azóta nagyot zuhant, jelenleg csak a negyedik vonalban szerénykedik.

Előrébb áll a görög futball ranglétráján az Apollon Kalamariasz, amelynek címerében szintén megtalálhatjuk a névadó istenség fejét. A szaloniki egyesület piros-fekete színű, és jelenleg a második vonalban szerepel, bár az előző idényt még a legjobbak között töltötte. Apollon istenség így jelenleg a limasszoli képviselőire lehet a legbüszkébb, hiszen a ciprusi Apollon Limasszol 25 forduló után a negyedik helyen áll a bajnokságban.

Ezt az egyesületet csak 1954-ben hozták létre, de azóta három bajnoki címet is nyert, legutóbb 2006-ban végzett az élen. Magyarországon viszont tragikus okok miatt lett ismert a neve, Zavadszky Gábor ebben a csapatban játszott a halála előtt.

Nem meglepő, hogy a háború görög istene, Arész is több futballklubnak adott nevet. Ezek közül a legismertebb alighanem az Arisz Szaloniki, amely 1914-ben jött létre, és címerében természetesen megtalálhatjuk a névadó istenség alakját. Az egyesület fénykora azonban már lassan szintén a mitológiai idők homályába vész: a csapat három bajnoki címe közül az utolsót 1946-ban szerezte, és az 1970-es kupagyőzelem óta semmilyen trófea nem került a vitrinjébe. Az Arisz jelenleg a hatodik helyen áll a görög bajnokságban, a kispadján pedig az egykori világbajnok brazil középpályás, Mazinho ül.

Természetesen Cipruson is akad egy Arisz nevű klub, mégpedig Limasszolban, de ennek címeréből hiányzik az istenség alakja. Arész nem is lehet nagyon elégedett védenceivel, hiszen az egyesület tavaly kiesett az élvonalból, igaz, ott jelenleg a harmadik helyen áll, ami feljutást érne a csapatnak, amelyben két honfitársunk, Fekete Gábor és Korolovszky Gábor is futballozik.

A félistenek közül Héraklész, vagy ahogyan a latin neve alapján nemzetközileg elterjedt, Herkules a legnépszerűbb névadó, ami érthető, hiszen mégis csak a görög mitológia legnagyobb hőséről van szó. Görögországban a szaloniki Iraklisz vette fel a nevét, a klub címerében emlékezik a névadóra. A kék-fehér színű egyesület még 1908-ban alakult, és ezzel a kikötőváros legpatinásabb klubjának számít, de a sikereket illetően elmarad a város másik mitológiai csapata, az Arisz mögött - az Iraklisz ugyanis csak egyetlen kupagyőzelmet tud felmutatni, még 1976-ból, jelenleg pedig a kilencedik helyen áll a bajnokságban.

Forrás: AFP
Ajax Amsterdam - Apollon Limasszol összecsapás 2001 szeptemberéből, Ibrahimoviccsal

Herkules azonban már a görög nyelvterületen kívül is hódított, legalábbis ami a futballklubok elnevezését illeti. Spanyolországban Alicante városában gondolták úgy, hogy a félisten neve remek lenne az egyesületük számára, így jött létre 1922-ben a Hércules CF. A klub története során 19 idényt töltött el az élvonalban, és utoljára az 1996-1997-es szezonban játszott a Primera Divisiónban - amikor is a kiesése ellenére oda-vissza legyőzte az FC Barcelonát. A Hércules jelenleg a harmadik helyen áll a második vonalban, vagyis minden esélye megvan arra, hogy a következő szezonban megint ott legyen a legjobbak között.

A holland Heracles Almelo viszont jelenleg is ott van: az 1903-ban alapított egyesület 2005-ben került fel az Eeredivisie-be, és azóta folyamatosan őrzi élvonalbeli tagságát. A klub a profi futball hollandiai bevezetése előtt két bajnokságot is nyert, 1927-ben és 1941-ben.

A Heracles 2005-ös feljutása pedig azt jelentette, hogy azóta a holland szurkolók minden idényben szemtanúi lehetnek két valódi mitológiai párviadalnak - ami ráadásul a görög regékben sohasem fordult elő. Héraklész és Aiasz ugyanis a mitológia szerint sohasem találkoztak: utóbbi Szalamisz királya volt, aki a trójai háborúban a görögök oldalán harcolt, és Akhilleusz után a második legnagyobb harcos volt - az Iliász szerint egyetlen csatában sem sérült meg. Az amszterdami fiatalok őt tartották a legméltóbbnak arra, hogy nevet adjon futballcsapatuknak, amely így az Ajax nevet kapta. Nem is lehet kérdéses, hogy a mitológiai együttesek közül az Ajax a legsikeresebb a maga 29 bajnoki címével, 17 Holland Kupájával, négy BEK-, illetve BL-diadalával, KEK- és UEFA-kupa-győzelmével - a diadalokat még sokáig lehetne sorolni.

Arról nem is beszélve, hogy az amszterdamiak példáján felbuzdulva az Ajax név más országokban is elterjedt: a dél-afrikai Ajax Cape Town kifejezetten a holland egyesület fiókcsapatának számít, de az észt Ajax Lasnamäenek és a máltai Rabat Ajaxnak hivatalosan semmi köze nincsen az amszterdamiakhoz.

www.global-soccer.eu