Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sajnálja a külügy, hogy megszellőztették az iratokat a követségek bezárásáról

Vágólapra másolva!
Korrektül akart eljárni a Külügyminisztérium, de sajnos nyilvánosságra kerültek azok az iratok, amelyek a külföldi magyar képviseletek bezárásáról szólnak. A Magyar Nemzet szombati cikke szerint a külügyi tárca a csőd peremén táncol, ezért van szükség a konzulátusok és követségek számának csökkentésére. Többek között az algériai és a chilei nagykövetség sorsa is veszélyben van.
Vágólapra másolva!

Még tart az egyeztetés a diplomáciai képviseletek bezárásáról és a Külügyminisztérium sajnálja, hogy nyilvánosságra került az erről szóló munkaanyag - mondta Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő. A Magyar Nemzet szombaton arról írt, hogy a csődközelbe került külügyi tárca bezárna húsz külképviseletet.

"A legkorrektebbül szeretett volna eljárni a Külügyminisztérium, épp ezért sajnáljuk, hogy egy ilyen munkaközi anyag kikerült, amely igazságokat és persze tévedéseket is tartalmaz. Tekintettel arra, hogy az egyeztetés még folyik, nincsen végleges döntés" - mondta Mátrai Zsuzsanna. Az egyeztetésekből nem hagyják ki az Országgyűlés külügyi bizottságát sem tette hozzá a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy mikor hozza hivatalosan is nyilvánosságra a tárca a bezárni kívánt külképviseletek listáját, a szóvivő nem tudott válaszolni.

A Magyar Nemzet cikke szerint a csődközelbe került külügyi tárca bezárna húsz külképviseletet. A napilap szombati cikkében az olvasható, hogy a Külügyminisztérium július végére működésképtelenné válhat, mivel addigra elfogy az egész évre tervezett költségvetési kerete.

A lap úgy tudja, hogy a külügyi tárca először az európai főkonzulátusokat zárná be, többi között a kassai, a lyoni, a krakkói, a düsseldorfi és a milánói képviseletet. Bezárnák továbbá a Sao Paulo-i és a torontói főkonzulátust is. A nagykövetségek közül várhatóan felszámolják a chileit, a libanonit, az algériait, a líbiait, a katarit és a malajziait is - olvasható a napilapban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről