A tervezett duplájába kerülhet a Margit híd felújítása

Vágólapra másolva!
15 milliárd forinttal több pénzre van szükség a Margit híd felújításához, mint amivel eredetileg a fővárosi önkormányzat számolt - tudta meg pénteken az MTI. A költségek így elérhetik a 28 milliárd forintot is. Elképzelhető, hogy a pluszforrást egyes nagyberuházások elhalasztásával teremetik elő.
Vágólapra másolva!

Több mint 15 milliárd forint pluszforrásra van szükség a Margit híd felújításához, a fővárosi önkormányzat idei költségvetésében szereplő 13 milliárd forinton felül - tudta meg pénteken az MTI városházi forrásokból.

Az MTI szerint Demszky Gábor főpolgármester felkérésére már egyeztetések voltak arról, hogy milyen feladatokat lehetne későbbre halasztani a pluszforrás előteremtéséhez. Többek között felmerült az 1-3-as villamosok vonalainak a meghosszabbításának és a kerékpárút-építésnek az elhalasztása.

Az MTI úgy tudja, Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettes május 25-én tájékoztatta először a főpolgármesteri kabinetet arról, hogy a Margit híd felújítására elkülönített 13 milliárd forint nem lesz elég. Az összegből 6 milliárd forintot egyébként az Európai Uniótól kapott a főváros.

A főváros költségvetésében szereplő tervezet nem tartalmazta többek között a szobrok helyreállításának költségét, az ideiglenes vágányépítésekhez szükséges forrásokat, a díszkivilágítás, valamint a műszaki ellenőrzési költséget sem - írja az MTI.

A Margit híd felújítására kiírt közbeszerzésre két ajánlat érkezett, ezek közül az olcsóbb is meghaladta a nettó 20 milliárd forintot. Ebben a bruttó áron több mint 25 milliárd forintos összegben sem szerepelt egyebek közt a tartalékkeret, a szobrok felújítási költsége. Ezekkel a rekonstrukció forrásigénye az MTI szerint várhatóan meghaladja a 28 milliárd forintot.

Demszky Gábor múlt szerdai tájékoztatóján azt közölte, a pályázat nyertesével mindenképpen szerződést kötnek, és előteremtik a hiányzó pénzt. Hagyó Miklós pedig múlt csütörtökön azt mondta: még egyeztetnek a két ajánlattevővel a felújítási összeg mérséklése érdekében. Megvizsgálják azt is, melyek azok a tervezett nagyberuházások, amelyeket későbbre lehet halasztani - közölte.

A híd felújítása várhatóan július 20-án kezdődik el, de a forgalomkorlátozással járó munkálatok csak augusztustól lesznek a hídon. A jelenlegi tervek szerint 2010. augusztus végén indulhat újra az autóforgalom a hídon.