Olcsóbb lesz a diákhitel

Vágólapra másolva!
Az év második felében olcsóbb lesz a diákhitel, a kamat a korábbi 11 százalékról 10,5 százalékra süllyed - közölte a Diákhitel Központ.
Vágólapra másolva!

A korábbi 11 százalékról 10,5 százalékra mérséklődik a diákhitelek kamata 2009 második félévében. Nem csökken viszont a felvehető összeg nagysága: a költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek, és továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönöket.

Egy tavaszi kormányrendelet értelmében, speciális esetben - ha az igénylő szülei már nem élnek, vagy éppen regisztrált álláskeresők - havonta további 10 ezer forinttal nőhet az igényelhető összeg.

Csökkentek a költségek

A hallgatói hitelrendszer önköltségi alapon működik. Így a Diákhitel Központ (DK) hitelezési alaptevékenysége során nem termelhet profitot, ugyanakkor a pénzügyi stabilitás érdekében veszteséget sem halmozhat fel. E cél elérésére szolgál a változó kamat, melyet félévente állapítanak meg, és amelynek mértékét döntően az előző időszak átlagos forrásköltsége határoz meg.

Az első félévben a diákhitelezés átlagos forrásköltsége, a kockázati kitettség és a működési költség is csökkent, így lehetővé vált a fél százalékpontos kamatcsökkentés - mondta az [origo]-nak Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs vezetője. Furcsának tűnhet, hogy a jelenlegi válságban, amikor a drága forrásokról hallani, csökkent a forrásköltség. Ennek magyarázata, hogy a Diákhitel Központ számára a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított, euróalapú hitelkeretének kamata az elmúlt félévben mérséklődött. Ez 12 bázispontos kamatcsökkenést tett lehetővé, a működési kiadások visszaesése 30, a kockázatok kitettség pedig további 8 bázispontos mérséklésre adott módot. Ennek eredényeként lehet a második félévben 50 bázisponttal alacsonyabb a kamat.

A többség egyösszegű kifizetést kért

Az elmúlt tanévben összesen 73 331 hallgatónak - köztük 18 158 új igénylőnek - folyósítottunk kölcsönt a DK, mintegy 22 milliárd forint értékben. Mára több mint 271 ezren éltek a diákhitel lehetőségével, és 58 ezren már minden tartozásukat visszafizették. Ügyfeleink a tanévre előírt 8,5 milliárd forint helyett, kihasználva a díjtalan, és közvetlenül a tőketartozást csökkentő előtörlesztés lehetőségét 14,8 milliárd forintot fizettek be.

A korábbi évekhez hasonlóan ebben a tanévben is a diákok többsége, 64 százaléka választotta a szemeszterenkénti egyösszegű kifizetést a havi folyósítással szemben, és továbbra is a magasabb összegek voltak a népszerűbbek. A hitelfelvevő diákok kétharmada igényelt havi 40, illetve havi 30 ezer forintot. Havi 50 ezer forintot csak a költségtérítéses képzésben résztvevők vehettek fel, ezzel a lehetőséggel az érintettel több mint 30 százaléka 9350 hallgató élt is. Tizedük használta ki a tavalyi év újdonságát, az úgynevezett engedményezést, vagyis a költségtérítésnek a diákhitelből közvetlenül felsőoktatási intézménybe történő utaltatásának a lehetőségét.