Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny harmadik fordulójában három döntetlen született. Lékó Péter a Caro-Kann védelmet játszotta meg a német Arkadij Naiditsch ellen. A 14. lépésben megjátszott újítással könnyen egyenlített ki, és a 29. húzás után elfogadta ellenfele békejobbját. A torna legfiatalabb résztvevője, a 18 éves Magnus Carlsen és a viadal doyenje, a 34 esztendős orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik összecsapása örökös sakkal ért véget. Remi lett a francia Etienne Bacrot és az orosz Dmitrij Jakovenko spanyol megnyitású partija is. Lékó negyedik játszmáját Jakovenko ellen sötéttel játssza.

A 37. Sparkassen Chess Meeting torna harmadik fordulóját követően a sötéttel játszók lehettek elégedettek, jól felkészültek, gond nélkül egyenlítettek ki.

Nagyobb küzdelmet vártunk a norvég Magnus Carlsen és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik összecsapásától. A Nimzoindiai védelmű partiban Magnus belátta, hogy nincs jobb megoldás, mint örökös sakkot tartani. A döntetlennel a 18 éves norvég titán megőrizte vezető pozícióját.

Lékó Péter a Caro-Kann védelemre szavazott, és a Panov-változat került terítékre a német Arkadij Naiditsch ellen vívott játszmájában. A 14. lépésben megjátszott újítással gond nélkül egyenlített ki. Naiditsch nem tudta életben tartani d7 gyalogját, a sorozatos cserék pontosztozkodáshoz vezettek.

Az orosz Dmitrij Jakovenko bizalma nem rendült meg a spanyol megnyitás berlini változatában az első fordulóban Carlsentől elszenvedett vereségét követően. Elmaradt az igazi küzdelem, az állás gyorsan egyszerűsödött, a különböző színű futók mellett a békekötés elkerülhetetlen volt.

A 3. forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2772) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2759) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 19)
Arkadij Naiditsch (német, 2697) - Lékó Péter (magyar, 2756) döntetlen (Caro-Kann védelem, 29)
Etienne Bacrot (francia, 2721) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2760) döntetlen (Spanyol megnyitás, 22)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 2 pont
2-5. Lékó Péter, Vlagyimir Kramnyik, Etienne Bacrot és Dmitrij Jakovenko 1,5
6. Arkadij Naiditsch 1

A 4. forduló párosítása:
Naiditsch - Kramnyik
Bacrot - Carlsen
Jakovenko - Lékó