WSJ: kockázatos a régió, különösen Magyarország

Vágólapra másolva!
A második negyedév ugyan jól sikerült a kelet-közép-európai devizák számára, de ha a nemzetközi hangulat romlik, akkor újra bajba kerülhetnek ezek a pénzek - írja elemzői véleményekre hivatkozva a Wall Street Journal (WSJ).
Vágólapra másolva!

Az amerikai üzleti lap rámutat, hogy a cseh korona és a török líra idei csúcsán áll, és a lengyel zloty, illetve a magyar forint is erősödött. Az államcsődök elleni biztosítások díja is csökkent, ami arra utal, hogy a befektetői közösség bizalma nőtt a térséggel kapcsolatban.

A WSJ által "szuper kockázatosnak" nevezett Magyarország esetében az államcsőd elleni biztosítás díja jelenleg 306 ezer dollár 10 millió dollárnyi adósságra, szemben az egy hónappal korábbi 392 ezer dolláros értékkel. A többi régiós országban is csökkenő a trend, sőt abszolút értékben is kisebbek a díjak.

A megkérdezett elemzők úgy vélik, hogy miközben további erősödés is lehetséges, a feltörekvő piaci eszközök továbbra is kockázatosak, így nagyobb izmosodásra nem nagyon lehet számítani.

A globális növekedés beindulása jót tenne a régió devizáinak, de a világ vezető gazdaságaiból több jó hírre lenne szükség ahhoz, hogy indokoltan legyünk ezzel kapcsolaban optimisták. Amennyiben a globális gazdaságról rossz hírek érkeznének, akkor Kelet-Európában megnőnének a kockázatok - az egyik idézett elemző szerint a befektetők "egyszerűen megnyomnák az eladás gombot".

A WSJ szerint a térségben bízók esetében is megfontolandó, hogy most elkerüljék a térséget: a gazdasági válság hatása ugyanis jelentős volt, miközben Lettországban a deviza leértékelésére készülnek, ami szintén nem segít a helyzeten. "Nem látok olyan tényezőt, ami rövid távon növelné Kelet-Európa versenyképességét" - fogalmazta meg a pesszimsta tábor véleményét a lapban az egyik londoni alapkezelő.