Hónapok óta nem látott árcsökkenés az olajpiacon

Vágólapra másolva!
Több mint három dollárral gyengült a kőolaj ára Londonban és New Yorkban szerdán arra a hivatalos adatra, hogy a múlt héten a várt csökkenés helyett jelentősen nőtt az amerikai olajtartalék. Százalékban mérve legutóbb hat hónapja volt hasonló mértékű árcsökkenés a piacon.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 3,35 dollár gyengülést követően 66,53 dolláron fejezte be a szerdai napot, a másik fontos olajfajta, a WTI jegyzése pedig 3,88 dollárral 63,35 dollárra esett. Utóbbi változás 5,77 százalékkal csökkenést jelent, százalékban mérve hasonló mértékű árcsökkenésre egy napon belül április 20-a óta nem volt példa.

Az árfolyam azt követően került lejtőre, hogy az amerikai energiaügyi hivatal (EIA) közölte: a július 24-én záródott héten az olajtartalék 5,1 millió hordóval emelkedett, míg a szakértők 1,3 millió hordó csökkenésre számítottak. Nem sikerült eltalálniuk a benzintartalék alakulását sem az elemzőknek, akik 0,4 millió hordó bővüléssel számoltak. Az EIA adatai szerint azonban 2,3 millió hordóval esett.