Óvni kell a drogkereskedőket egy brit jelentés szerint

Vágólapra másolva!
Felszámolni nem lehet a drogpiacot, de lecsendesíteni még talán - állítja egy brit jelentés. A Drug Policy Commission szerint nem a dílereket kellene letartóztani vagy drogszállítmányokat lefoglalni, hanem a drogüzlethez kapcsolódó, társadalmi szempontból sokkal károsabb bűnökre - gyilkosságok, prostitúció, gyerekbűnözés - kellene koncentrálniuk a rendőröknek.
Vágólapra másolva!

Fel kellene hagyni a drogkereskedők letartóztatásával, és helyette a drogüzlethez kapcsolódó, a helyi közösségeket tönkretevő bűncselekményeket kellene üldözniük a rendőröknek - javasolja a brit Drug Policy Commission (drogügyi bizottság), csütörtökön közzétett jelentésében.

A bizottság felszólítja a brit hatóságokat, ismerjék el, lehetetlen kiirtani a drogkereskedelmet, ezért inkább koncentráljanak a helyi közösségekben általa okozott károk csökkentésére. Például a fegyveres erőszakra, a szexuális visszaélésekre és hogy a dílerek gyerekeket használjanak fel futárokként vagy őrszemként - írják.

A jelentés szerint a kannabisz, a kokain és a heroin használata annyira beépült már a közösségekbe, hogy a hatóságok hagyományos fellépése hatástalan ezzel szemben. Az, hogy lefoglalják a drogszállítmányokat és többeket vesznek őrizetbe, egyes esetekben csak ront a helyzeten.

A kutatóintézet szerint a letartóztatott drogkereskedők helyére mindig érkezik valaki új, aki lehet, hogy erőszakosabb az előzőnél. Egy-egy drogkereskedő kivonása után hatalmi űr keletkezik, ami gyakran vezet véres leszámolásokhoz a rivális dílerek, szervezetek között.

Példaként az amerikai Bostont hozzák fel, ahol a meredeken csökkent az emberölések száma, amikor a hatóságok felajánlották a drogkereskedőknek, hogy nem büntetik őket, ha nem gyilkolják meg egymást.

"A rendőrségi akciók intenzitása, úgy tűnik, nincs közvetlen hatással a droghasználat vagy a drogok elérhetőségének szintjére. Hagyományosan a rendőrségi fellépések a letartóztatásokra és a lefoglalásokra fókuszálnak, hogy csökkentsék a drogutánpótlást, de a drogpiac nagy, rugalmas és gyorsan alkalmazkodik" - idézte a brit Times a jelentést.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés egy, a rendőrök és vámosok körében végzett felmérést is tartalmaz, amely szerint tíz a rendőrből kilenc úgy véli, valószínűtlen, hogy a brit drogpiacot hamarosan felszámolnák.

Roger Howard, a bizottság elnöke szerint nem azt kérik rendőrségtől, hogy tolerálják a drogkereskedelmet, csak azt, hogy ennek legkárosabb jelenségei ellen lépjenek fel.