Oázisok Brooklynban - műholdkép

Vágólapra másolva!
New York legnépesebb kerületét, a mintegy 2,5 milliós Brooklynt egykor a fák, az otthonok és a templomok városának is nevezték. A városrész növekedése nyomán is maradtak zöld területek, amelyek nyaranta oázisként várják a helyieket és a turistákat. Az űrből nézve ezek közül is kiemelkedik a Prospect Park és a Green-Wood temető.
Vágólapra másolva!

A mintegy 2,5 négyzetkilométeren elterülő Prospect Park 1865 és 1895 között épült, tervezői azonosak a manhattani Central Parkéval. A park területének java részét a Long Meadow pázsitja, egy nagy tó és Brooklyn egyetlen megmaradt erdeje, valamint vizes, mocsaras területe alkotja. Két évszázada New York területének nagy részét a szárazföldről ideérkező patakok vize táplálta mocsarak borították. A Prospect Park mai mocsarait már részben az ember tervezte és formálta.

Az 1838-ban megnyitott Green-Wood temető (a képen Green-Wood Cemetery) egyike volt a legrégebbi városi temetőknek az Egyesült Államokban.

Forrás: NASA Earth Observatory

A NASA Earth Observing-1 (EO-1) műholdjának nyár végi, 2001. szeptember 12-ei felvétele. Nézze meg egész Brooklynt az űrből!