Vágólapra másolva!
A Holokauszt Emlékközpont és a Szonda Ipsos pénteken ismertetett reprezentatív felmérése szerint a magyarok 12 százaléka azonosul holokauszttagadó állításokkal. A holokauszttagadók aránya a népességen belül az utóbbi három évben nem változott. A féfiak, az alacsonyan képzettek és a fiatalok között az átlagnál többen osztanak ilyen nézeteket.
Vágólapra másolva!

12 százalékra tehető a holokauszttagadók aránya a magyar népességben - derül ki a Holokauszt Emlékközpont és a Szonda Ipsos közös közvéleménykutatásából, melynek eredményeit pénteken hozták nyilvánosságra. A reprezentatív felmérés során ezer embert kérdeztek meg június 27-e és július 3-a közt.

A válaszadók 6 százaláka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy "a koncentrációs táborokban nem is voltak gázkamrák". 12 százalék volt azok aránya, akik szerint "a zsidó áldozatok száma sokkal kevesebb volt, mint azt általában állítják". A megkérdezettek 11 százaléka véli úgy, hogy "a szörnyűségek nagy részét a zsidók csak utólag találták ki". A három kijelentésből legalább kettővel az emberek 12 százaléka értett egyet, a Holokauszt Emlékközpont sajtóközleménye szerint ez alapján becsülték 12 százalékosra a holokauszttagadók arányát.

A kutatók összevetették az eredményt a korábbi, hasonló felmérések eredményeivel. A holokauszttagadók aránya a felnőtt lakosság körében 2003 óta valamelyest nőtt, 2006 óta azonban nem változott vagy csökkent - olvasható a sajtóközleményben. A férfiak, a nyolc általánost végzettek, a középfokú szakképzéssel rendelkezők és a 18-29 év közötti fiatalok között az átlagnál kissé magasabb a holokauszttagadók aránya.

2006-ban még az emberek 26 százaléka mondta, hogy a holokauszttagadást büntetőjogilag üldözni kellene, mostanra ez az arány 20 százalékra csökkent. Ugyanakkor nem nőtt azok aránya, akik szerint nem érdemel büntetést a holokauszt megtörténtének tagadása. Nőtt a válaszolni nem akarók vagy nem tudók csoportja.

2006-hoz képest nőtt azok aránya, akik szerint az iskolákban többet kellene tanítani a holokausztról. Csak a megkérdezettek 40 százaléka véli úgy, hogy ezt a témát le kellene venni a napirendről ennyi idő után.