Kerekegyháza a legbékésebb település

Vágólapra másolva!
A települések bűnelkövetések alapján készített ranglistája szerint Záhonyban a legrosszabb a helyzet, Kerekegyháza pedig a legbékésebb magyar település. Az összeállításból kiderül továbbá, hogy a Pest megyei települések az utolsók között foglalnak helyet.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatok és a helyi lakosság erőfeszítéseinek köszönhető, hogy a magyarországi városok bűnügyi toplistájának sereghajtói között feltűnően sok Pest megyei település neve olvasható - mondták az érintett városok képviselői. A bűnügyi toplista szerint 2008-ban a legfertőzöttebb magyar város Záhony, míg a legbékésebb település Kerekegyháza volt.

A 274 várost nyilvántartó listán a sereghajtók között szerepel a Pest megyei Pécel, Pomáz, Maglód, Ócsa, Pilisvörösvár és a 262., illetve 273. helyen álló Göd és Szob. A 238. helyen álló Százhalombatta ugyan nincs az utolsók között, de a város egyetlen év alatt majdnem 100 helyet javított: 2007-ben még a 140. helyen állt.

Nagyrészt a rendőrségre bekötött térfigyelő rendszer működésének, valamint annak köszönhető a jó közbiztonság Százhalombattán, hogy igen aktív a polgárőrök és közterület-felügyelők jelenléte - mondta Tomek Noémi önkormányzati szóvivő és hozzátette: a város vezetése jelentős pénzekkel támogatja a rendőrséget, ami szintén hozzájárult a helyi bűnügyi statisztika javulásához. Százhalombattán tavaly 362 bűncselekmény vált ismertté, vagyis ezer lakosonként 20,4 történt, míg az országos átlag 35,6 volt - közölte a szóvivő.

Bognár László, Göd alpolgármestere azt mondta, hogy a rendőrök szerint a "béke szigetének" számító kisváros elsősorban kedvező fekvésének köszönheti nyugalmát. A nagy bevásárlóközpontok térségében lévő Dunakeszi és Vác "felfogja" a bűnözőket, akiknek a kettő közé eső Gödre nem érdemes kiruccanniuk.

Az alpolgármester hozzáfűzte: a jó közbiztonságért az önkormányzat is sokat tesz. Anyagi lehetőségeihez mérten támogatja 9 fős rendőrőrsét és a helyi polgárőrséget, de az úgynevezett "szemmozgalom" is jelesre vizsgázott a közel 18 ezer fős városban. Aki idegen személyeket, vagy autókat lát lakhelye körül, az felírja a rendszámokat, illetve bejelentést tesz az önkormányzatnál, vagy a helyi rendőröknél.