Balázs Péter: Szlovákia problémás szomszéd

Vágólapra másolva!
Jelenleg Szlovákia Magyarország egyetlen problematikus szomszédja Balázs Péter külügyminiszter szerint. A magyar diplomácia "őszi offenzívára" készül.
Vágólapra másolva!

A magyar külügy tavasszal diplomáciai offenzívát indított, ezt egy forró nyár követte, de most egy újabb diplomáciai offenzíva következik - mondta Balázs Péter külügyminiszter. Balázs szerint a nyár Szlovákia miatt volt forró. Ebben a percben Szlovákia Magyarország egyetlen problematikus szomszédja - jelentette ki.

A nyár a szlovák-magyar konfliktusról szólt, miután a szlovák parlament elfogadta az államnyelvtörvény módosítását, és az ország augusztus 21-én megtagadta Sólyom Lászlótól a belépést. A külügyminiszter szerint ettől fogva válságosra fordult a kapcsolat a két ország között. A válságot szerinte a két kormányfő, Bajnai Gordon és Robert Fico közötti szécsényi találkozó zárta le.

Szécsényben a két miniszterelnök közös, 11 pontos nyilatkozatban jelentette ki, hogy kölcsönösen elfogadják az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának véleményét és minden ajánlását. A külügyminiszter azt mondta, a 11 pontos nyilatkozaton akcióterv formájában mennek végig a jövő héten szlovák kollégájával, eldöntik, hogy az ügyben kinek mi a teendője és ezt dátumra lebontva konkretizálják.

Balázs szerint ezzel együtt nem szabad provokálni Szlovákiát, tiszteletben kell tartani területi integritását, határait, szuverenitását, mert erre minden állam igényt tart. Szerinte mostantól kezdve nem a nyelvtörvény szövegének elvi értelmezése a fő cél, hanem a konkrét esetek kezelése. "Azt üzentem a szlovákiai magyaroknak, hogy beszéljenek bátran magyarul, ne féljenek semmitől, mögöttük áll az európai közvélemény" - fogalmazott.

A másik, Szlovákiával adódó konfliktus - amikor a köztársasági elnököt nem engedték az országba augusztus 21-én - a külügyminiszter szerint megengedhetetlen. Mind kétoldalú, mind többoldalú keretben reagálták az esetre. Közölte, hogy most mindkét dokumentumra várják a választ és ha ezek megérkeznek, utána döntenek a további jogi lépésekről - magyarázta.