Kemény pénzelvonás a szlovén állami menedzserektől

Vágólapra másolva!
Rendkívüli jövedelemadót kell fizetnie Szlovéniában az állami és az állami támogatással működő cégek kiemelkedően magas fizetésű alkalmazottainak. A bruttó bér 10 százalékát vihetik haza a 12 500 euró feletti jövedelemmel rendelkező állami menedzserek.
Vágólapra másolva!

A 49 százalékos adót a 12.500 eurót (3,4 millió forint) meghaladó havi jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak kell befizetniük. A szlovén Parlamentben szerdán elfogadott törvény hatálya az állami vállalatok mellett valamennyi olyan magáncégre kiterjed, amely a gazdasági válság miatt állami támogatásra vagy hitelgaranciára szorul.

A szóban forgó fizetések a 41 százalékos adósávba esnek, a különadóval együtt 90 százalék az adóteher. A jogszabály a 25 ezer eurónál magasabb egyéb juttatásokra - például prémiumokra - és a 75 ezer euró feletti végkielégítésekre is vonatkozik. Az intézkedés visszamenőleg, 2009. január 1-jétől érvényes egészen 2010 végéig.

Az idei első félévben 8,8 százalékkal csökkent a szlovén nemzeti össztermék (GDP) az egy évvel korábbihoz képest. Szlovénia ezzel a válságban a leginkább megrendült országok közé került a 16 tagú euróövezetben. A parlamentben az összes párt támogatta a törvénytervezetet, amelyet végül nagy többséggel fogadtak el.