Két helikoptert küld Afganisztánba a honvédség

Vágólapra másolva!
Két helikoptert küld jövőre Afganisztánba a Magyar Honvédség. A gépekkel 30 fős kezelőszemélyzet is utazik. Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerint a bagláni magyar tábort montenegróiak és robotrepülőgépek fogják őrizni, magyar csapatbővítés nem lesz.
Vágólapra másolva!

Két Mi-17-es típusú helikoptert küld Afganisztánba a magyar honvédség 2011-ben, a gépekkel 30 fős kezelőszemélyzet is utazik a közép-ázsiai országba - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülésén. Szekeres szerint több más NATO-tagállammal összefogva, a logisztikát közösen biztosítva küldhetik a helikoptereket. A programban 9 NATO-tagállam vesz részt; a forrásokat közösen biztosítják, így a két magyar gép felújítását is NATO-forrásból oldhatják meg.

A miniszter szerint jövőre átalakítják az afganisztáni szerepvállalást: a hangsúlyt az afgán hadsereg (ANA) kiképzésére helyezik, ezért növelik a törzstiszti állományt, és több kiképzőt küldenek. Már jövőre egy tízfős, helikopterkezelésben járatos csoport utazik Afganisztánba, ennek feladata az ANA felkészítése lesz.

A magyar tartományi újjáépítési csoporthoz (PRT) hamarosan egy montenegrói kontingens is csatlakozik, amely a Baglán tartományban lévő magyar bázis őrzésében vesz majd részt. Montenegró 30 katonát küld Afganisztánba, az általuk felszabaduló magyar katonák más feladatot kaphatnak. Újabb afganisztáni csapatbővítést nem tervez a honvédség - mondta Szekeres.

A miniszter emlékeztetett a nemzetközi békefenntartók (ISAF) parancsnoka, Stanley McChrystal által készített jelentésre, amely szerint az afgán misszió elbukhat, ha nem sikerül egy éven belül javítani a biztonsági helyzetet (erről bővebben itt olvashat).

Szekeres szerint az elmúlt hónapokban egészen 2016-ig kidolgozták a nemzetközi műveletekben való magyar részvétel programját. A jövőben is elsősorban a Nyugat-Balkánra és Afganisztánra fókuszál a honvédség, de a ciprusi ENSZ-misszióban és a Sínai-félszigeten is jelen lesznek a katonák. Összesen 1000 magyar katona vesz részt külföldi misszióban - mondta. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke közölte, pártja továbbra is támogatja az afganisztáni szerepvállalást.

Szekeres Imre közölte azt is, a magyar kormány 500 millió forintot szán az afganisztáni fejlesztésekre, ami kiegészül a görög és a japán felajánlásokkal. Ez a pénz azonban kevés a széles körű fejlesztésekre, mivel hiába építenek kórházat vagy gyárat a magyar katonák, ha hiányzik a munkaerő, ezért szerinte fokozni kell a képzésekre szánt forrásokat és energiát. Kiderült, a honvédség már beszerzett néhány robotrepülőgépet, amelyek fél éven belül szolgálatba állhatnak és részt vehetnek például a Baglán tartományban lévő magyar tábor őrzésében.