Megsérült a NASA új rakétája

Vágólapra másolva!
Az Ares 1-X jelű rakéta kísérleti példányának kiégett első fokozata három ejtőernyő segítségével ereszkedett az óceánba. Ezek közül kettő nem működött tökéletesen, így a landolás gyorsabb volt a tervezettnél, és megsérült az űreszköz.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, az Ares 1-X jelű hordozórakéta, a NASA új űreszközének első kísérleti példánya sikeresen elindult a múlt héten. Az emelkedés a terveknek megfelelően zajlott, kisebb meglepetés a második fokozat leválásánál történt, amely a szétkapcsolódás után enyhén bukdácsolni kezdett. Utóbbit talán a rossz tömegelosztás okozta, mivel a rakéta belső szerkezete némileg még eltért a tervezett végső formától.

A kiégett első fokozat három ejtőernyő segítségével ereszkedett le az Atlanti-óceánra, ahonnan kiemelve újra hasznosíthatják. A helyszínre érkező búvárokat azonban meglepetés várta: a fokozat jobban megsérült a vízbe csapódástól, mint azt várták.

Az első fokozat kétperces repülésének végén mindhárom ejtőernyő a terveknek megfelelően kinyílt, azonban ezt követően előbb az egyik, majd később egy másik is részben összecsukódott - így kevésbé fékezték a zuhanást.

Mindent összevetve az óceánba olyan sebességgel érkezett az első fokozat, mintha három helyett csak másfél ejtőernyője lett volna. Emellett feltehetőleg a tervezettnél gyorsabban mozghatott oldalirányba, ami szintén rontott a becsapódás következményein.

Forrás: NASA

Horpadás a hordozórakéta alsó felén a vízbe érkezés után (NASA)

Mindez azonban nem veszélyezteti a további utakat, a kísérleti példányt ugyanis nem tervezték újraindítani - míg a végleges változatokat a későbbi rendszeres üzemelés során többször is felhasználják majd. A most használt ejtőernyőrendszert használják majd a végső változaton is, ezért a hiba okát fontos kideríteni. Az egyik lehetőség, hogy a kísérleti változat enyhe túlsúlya okozta a problémát. Az Ares 1-X ugyanis közel 15%-kal nehezebb volt, mint majd későbbi változatai lesznek.

Forrás: NASA

A vízben landolt rakétafokozat az elszállítás előtt (NASA)