Mégsem hívják Morvai Krisztinát Londonba

Vágólapra másolva!
Visszavonták Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének londoni meghívását egy konferencia szervezői. A brit The Observer szerint Morvai a palesztinok jogainak támogatására rendezett konferencián beszélt volna, de a több felszólaló politikus megdöbbent és megrémült az érkező vendégtől.
Vágólapra másolva!

Tiltakozások hatására visszavonták Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselőjének meghívását egy londoni konferenciára, amelyet a palesztinok jogainak támogatására rendeznek - írta a The Observer. A legnagyobb baloldali vasárnapi brit lap szerint Morvai a Palesztin Visszatérés Központja (Palestinian Return Centre, PRC) nevű, Londonban bejegyzett szervezet rendezvényén tartott volna előadást. A konferenciát december 7-én rendezik Londonban, arra emlékezve, hogy hatvan éve kezdte meg tevékenységét a palesztin menekültek segélyezésével foglalkozó ENSZ-hivatal, az UNRWA.

A The Observer írása szerint a konferencián felszólaló több más politikus "rémülettel értesült" a magyar európai parlamenti képviselő meghívásáról. A hír hallatán Neil Gerrard, a kormányzó brit Munkáspárt egyik alsóházi törvényhozója lemondta részvételét. Tiltakozott Morvai felszólalása ellen Jennifer Louise Tonge bárónő, a Liberális Demokraták felsőházi képviselője, Clare Short egykori munkáspárti kabinettag, jelenleg független alsóházi képviselő, sőt Daud Abdullah, a Brit Muszlim Tanács főtitkár-helyettese is - mindannyian beszédet mondanak majd a rendezvényen.

Az egyik szervező, a Gázai övezetben élők jogaiért küzdő európai kampányszervezet (European Campaign to End the Siege of Gaza) a The Observernek megerősítette, hogy a tiltakozások nyomán visszavonták Morvai meghívását.

A brit lap szerint a Jobbikot heves bírálatok érik, amiért "támogatóinak némelyike ellentmondásos nézeteket vall a melegekről és a zsidókról". A párt legellentmondásosabb vonása azonban a magyar cigánysággal szembeni viselkedése. Az idei EP-választások során a párt a roma népességet tette felelőssé a magyarországi életszínvonal hanyatlásáért, honlapján pedig az olvasható, hogy "a választóknak elegük van a cigánybűnözésből" - írja a The Observer.