Orbán megállítaná a masírozó félkatonai csapatokat

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a hétvégi sajóbábonyi konfliktusról azt nyilatkozta a TV2-nek: Nem lehet, hogy önvédelmi szervezetek vagy masírozó félkatonai csapatok vegyék át az állam szerepét. A településen egy jobbikos rendezvény után éleződött ki a helyi cigányok és a Sajóbábonyba érkező, több szemtanú szerint a betiltott Magyar Gárdáéra emlékeztető egyenruhát viselők közti konfliktus.
Vágólapra másolva!

Nem lehet, hogy önvédelmi szervezetek vagy masírozó félkatonai csapatok vegyék át az állam szerepét, ez elfogadhatatlan - jelentette ki a TV2 Tények című hírműsorának a hétvégi sajóbábonyi konfliktusról Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. "Magyarországon mindenkinek, származásra, vagyoni helyzetre való tekintet nélkül biztonságban kell éreznie magát, és az állam kötelessége, hogy ezt megteremtse" - mondta.

Orbán ugyan nem nevezte meg a Magyar Gárdát, de nyilatkozata feltehetően erre vonatkozott. A Miskolt mellett fekvő Sajóbábonyban ugyanis egy szombati jobbikos rendezvény után vasárnap egyre nagyobb lett a feszültség a gyűlés feltételezett résztvevőit zaklató helyi cigányok és a Jobbik helyi elnöke által a helyszínre hívott, több szemtanú szerint a betiltott Magyar Gárda egyenruhájhoz hasonló öltözéket viselő emberek között. A két csoportot összetűzését a helyszínre érkező nagyszámú rendőr akadályozta meg. Egy, a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőr szerint a településre érkező emberek nem viselték a gárda egyenruháját és annak sem volt nyoma, hogy közük lenne a szervezethez.

A sajóbábonyi konfliktusról szóló helyszíni riportunkat itt olvashatja.