Blikk: 370 millió forintot fizetett a Magyar Televízió külsősöknek

Vágólapra másolva!
Többszáz millió forintot adott ki a Magyar Televízió külsős szerződésekre, holott milliárdos adóssággal küzd - írja a Blikk. Csak egy hírügynökségnek 205 millió forintot fizettek. Az MTV azzal védekezik, hogy csak a legindokoltabb megállapodásokat tartották meg, és havonta átnézik a az egymillió forint feletti szerződéseket.
Vágólapra másolva!

205 millió forintot fizetett ki egy hírügynökségnek az utóbbi két évben a Magyar Televízió (MTV) - írja a Blikk csütörtöki száma a birtokába került külsős szerződésekre hivatkozva. Müller Péter műsorát is külsős cég csinálja a lap szerint, ezért 23 millió forintot fizetett az MTV.

Az Életképek című sorozat három epizódjáért 1,5 millió forintot adott ki az MTV - erről októberben kötöttek szerződést. 26 millió forintot pedig 1956-os témájú filmek vásárlására költött a csatorna. A legdrágább műsornak a Prizma kulturális magazin bizonyult, amelynek 67 epizódjára több mint 41 millió forintot áldozott az MTV.

A Blikk szerint milliárdos adósságokat felhalmozott MTV 51 hasonló külsős szerződést kötött a lap birtokába került dokumentum szerint, összesen mintegy 370 millió forint értékben.

"A Magyar Televízió közel félszáz szerződését bontotta fel vagy szüntette meg a kuratórium döntése következtében" - tagadta a vádakat az MTV. A televízió szerint a külső műsorgyártási szerződések többségét, a tanácsadói, elemzői, kutatási szerződéseket, nemzetközi megállapodásokat és hírügynökségi szerződéseket mondtak fel. Csak a működéshez elengedhetetlen szerződéseket tartották meg - közölte a tévé sajtóosztálya a Blikkel.

"Minden hónapban átnézzük az egymillió forint feletti szerződéseket" - mondta Czeglédi László, az MTV kuratóriumának elnöke. Czeglédi szerint ha találnak olyan szerződést, amelyet nem tartanak indokoltnak, vizsgálatot kezdeményeznek.

Eközben levelet írt a "Magyar Televízió 1650 dolgozója nevében" a parlamentnek és a kormánynak Kapuvári Gábor, az MTV üzemi tanácsának elnöke. A levélben leírja, hogy a dolgozók helyzete "mind anyagi, mind erkölcsi, mind politikai értelemben" tarthatatlanná vált. Kapuvári azt kéri, hogy az országgyűlés tekintsen el a tervezett hétmilliárd forintos elvonástól, amely a televíziót sújtaná.