"Semennyi jegy nem elég" - teltházas az Izraeli Filmhét

Vágólapra másolva!
November 20-a és 25-e között tizenharmadszorra rendezik meg Budapesten az Izraeli Filmhetet, ahol a korábbi évekhez hasonlóan idén is vetítettek régi és új izraeli filmeket. A legfrissebb filmeket tavaly mutatták be Izraelben, a legrégebbi az Efrájim Kishon által jegyzett Blaumilch-csatorna 1969-ből. A helyszín az Odeon-Lloyd mozi, a szervező idén is a budapesti izraeli nagykövetség volt. Megnéztük, mely filmekre volt érdemes jegyet váltani, ha egyáltalan sikerült.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évhez hasonlóan idén is teltházzal mennek a filmek: az Odeon apró termében 101 ember fér el és a legtöbb jegy már elővételben elfogyott. Vig Antonella, az Odeon munkatársa az [origo]-nak elmondta: "Múlt kedd óta áruljuk a jegyeket és pár nap alatt szinte minden hely elfogyott a vetítésekre. Semennyi jegy nem elég. A tavalyi tapasztalatokból okulva idén megszüntettük a telefonos foglalást, így csak személyesen lehet átvenni a jegyeket, nehogy a lemondások miatt ne tudjanak bejutni egy-egy filmre az érdeklődők. Leginkább a negyvenes vagy annál idősebb korosztály vesz részt a vetítéseken és legjobban a fiatal izraeli filmesek munkáit várták a nézők. A Filmhét kedvence eddig a Nudli és a Siva; ezeket keresték a legtöbben." Vig Antonella szerint a mai előadásokra már nehezen lehet jegyet szerezni, de a holnap, az utolsó nap esélyesebb: van még jegy mindhárom holnapi előadásra.

Az [origo] kedvencei:

1. Nudli (Noodle)

Ayelet Menahami rendezőnő 2007-ben forgatta le ezt a romantikus, finom kis filmet az egyedülálló (kétszeresen is megözvegyült) légiutaskísérőről, Miriről (David Schwimmer ex-barátnője, Mili Avital), aki egy nap arra ébred, hogy egy héberül nem beszélő kínai kisfiú pottyant az ölébe. Miri csípős és gyakran undok nővére, annak válófélben lévő férje, lánya, Miri barátnői és egy sármos útikönyvíró összefognak, hogy a fiút egy hatalmas bőröndbe bújtatva viszacsempésszék Kínába. Könnyes-vicces film jó beszólásokkal: nagyon könnyű szeretni.

+ + +

2. Uram, teremtőm (My Father, My Lord)

David Volach elsőfilmjéről Uri Kleintól, Izrael leghíresebb filmkritikusától hallottam először - azt mondta, messze ez a legjobb film, ami az utóbbi időben Izraelben készült. Súlyos, erős film istenfélésről, önfeláldozásról, fájdalomról és a szeretetnél is erősebb hitről. Volach filmje egy ortodox családfő komoly, nyomasztóan kemény uralkodását mutatja be felesége és egy szem kisfiúk felett és a történet tragikus véget ér. Csodálatos, egészen intim képekkel dolgozik Volach - egyszerre képes az apa és egy kisfiú szemével láttatni a világot. Felejthetetlen, megrázó film.

+ + +

3. Fuss velem! (Someone To Run With)

Oded Davidoff az utóbbi időben főleg tévésorozatokat rendezett, de 2006-ban leforgatta David Grossman regényéből ezt a furcsa hangulatú, kézikamerás remegésben és halszemoptikában bővelkedő ifjúsági filmet. A sztori Jeruzsálemben játszódik; van benne egy fura, drogokkal kereskedő zenés szekta, egy jópofa kutya, gitáros kopasz lány és első szerelem. A (többnyire amatőr) színészek nem mindig jók, de az ötlet eredeti, és a főszereplő Yonathan Bar-Or ellenállhatatlan, szinte együgyű mosolya elsöpör minden kezdeti ellenérzést, ami a nézőben támadhat.

+ + +

Ezeket a filmeket játsszák ma és holnap az Odeon-Lloydban az Izraeli Filmhéten:

November 24. kedd
19:00 - Fuss velem!
21:00 - Nudli

November 25. szerda
17:00 - Uram, teremtőm
19:00 - A Halfon domb nem válaszol
21:00 - Minden a tengeren kezdődött