Késésekkel járnak a vonatok

Vágólapra másolva!
A MÁV szerint kedden délután valamennyi állomás indít és fogad vonatokat. Késések országszerte több helyen is előfordulnak, ezek nagysága elérheti a 80 percet is. Elsősorban Budapest elővárosaiban késnek a vonatok.
Vágólapra másolva!

Kedden délután minden pályaudvar indít és fogad vonatokat. A Budapest elővárosaiban közlekedő vonatok késéssel, de közlekednek, regionális szinten csak a távolsági vonatok késhetnek - áll a MÁV kedd délelőtti közleményében. A késéseknek a Mávinform szerint az az oka, hogy a késett vonatokat bevárják a csatlakozó vonatok.

A Budapest-környéki elővárosi közlekedésben egyes szakaszokon 20-50 perces késésekről ír a MÁV: Vác és Vácrátót között mozdonyhiba miatt vonatpótló buszok járnak, itt 20-30 perces késéssel kell számolni. A Budapest-Hatvan vonalon Gödöllő és Aszód között síntörés miatt állnak a vonatok, itt 50 perces késés is előfordulhat. A Keleti pályaudvar és Kőbánya között egy fékhibás szerelvény vesztegelt, ott ez nehezítette a vonatforgalmat.

A szobi vonalon már helyreállt a menetrend, mert Rákospalota-Újpest állomáson korábban lefagytak a váltók. A Budapest-Esztergom vonalon 15 percet, a Budapest-Újszász-Szajol vonalon 20-70 percet késnek a vonatok a MÁV szerint. A Szolnok-Cegléd-Budapest vonalon, Monor és a Nyugati pályaudvar között 13 óráig csak zónázó vonatok jártak, amik minden állomáson és megállóhelyen megálltak, így itt legalább 20 perces késések voltak délelőtt. Már járnak itt az elővárosi személyvonatok, amelyek néhány percet még késhetnek.

Akár két órát is késhetnek azok a távolsági vonatok, amelyek Budapest-Keletiből indultak az ország északkeleti részébe. Azoknál a távolsági vonatoknál, amelyek Budapestről indultak az délnyugati országrészbe, akár 40-60 perc késés is előfordulhat. A délkeletre tartó vonatok esetén 10-15 perces, a keletre tartó vonatok esetén 10-20 perces és az északnyugat felé járó vonatok esetén 10-15 perces késésekkel kell számolni. Kelet-Magyarországon 4-25 perc közötti késésekre kell számítani a regionális vonatok esetén - tájékoztatott a MÁV.

A MÁV azt is közölte, hogy a következő InterCity-vonalakon kedden nem kell pótjegyet váltani: Budapest Keleti pályaudvar-Pécs, Budapest Keleti pályaudvar-Miskolc-Nyíregyháza, Budapest Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, Budapest Keleti pályaudvar-Szolnok-Debrecen. A következő InterCity-vonatokon pedig se pótjegyre, se helyjegyre sincs szükség kedden: Budapest Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lökösháza és a 15.23-as Hernád InterCity (Pécs-Budapest Keleti pályaudvar-Miskolc).

A vasútvonalakon folyamatosan, megerősített szolgálatban tisztítják a váltóberendezéseket és az elektromos váltófűtő berendezések is üzemelnek.

Hétfőn komoly késéseket okozott a vonatközlekdésben az, hogy a szél a sínek és váltók közé fújta a havat. A MÁV felhívja az utasok figyelmét, hogy a hó és az ónos eső miatt a peronok és a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért le és felszálláskor fokozottan figyeljenek.

Az utasok a vasúttársaság szerint a MÁV-Start honlapján követhetik nyomon az aktuális közlekedési helyzetet. Az információkat a nyitólapon található narancssárga információs sávról érhetik el, illetve MÁV Direkt 06-40-49-49-49-es telefonszámán kérhetnek felvilágosítást.