Mindenki ezt nézi

Vágólapra másolva!
Átbogarásztuk 2010 várható magyarországi mozipremierjeit, és kiválasztottuk azt a tizenöt filmet, ami szerintünk a legnagyobb sikert aratja az évben. Nyilván mindenki kíváncsi lesz Harry Potter (majdnem) végső összecsapására Voldemorttal, a Robin Hoodként fosztogató Russell Crowe-ra és Robert Downey Jr. újabb vasemberkedésére. De azon kívül, hogy mindenki beül rájuk, mást is fel tudnak mutatni ezek a filmek? Cikkünkből kiderül.
Vágólapra másolva!

Valentin nap (Valentine's Day)
Rendező:
Garry Marshall
Főszereplők: lásd lejjebb
Bemutató: február 11.
Előzetes

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miért ül be rá mindenki? Romantikus + komédia + így néz ki a főszereplők listája: Taylor Lautner, Bradley Cooper, Anne Hathaway, Jessica Biel, Julia Roberts, Jessica Alba, Ashton Kutcher, Jennifer Garner, Jamie Foxx, Patrick Dempsey.

Miben reménykedünk? Ennyi szép ember közt csak akad néhány vicces is!

* * *

Alice Csodaországban (Alice in Wonderland)
Rendező: Tim Burton
Főszereplők: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway
Bemutató: március 4.
Előzetes

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miért ül be rá mindenki? Az Alice Csodaországban-t mindenki ismeri és szereti, az animációs filmeket pedig általában rajongás övezi hazánkban.

Miben reménykedünk? Tim Burtonnek még nem volt olyan elképesztő víziója, amit ne imádtunk volna, az előzetes alapján minden eddiginél pompásabb meseorgiát várunk. Az Alice-t játszó Wasikowskát az In Treatment óta szeretnénk látni egy normális filmszerepben, ez lehet az.

* * *

A Vasember 2 (Iron Man 2)
Rendező:
Jon Favreau
Főszereplők: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Mickey Rourke
Bemutató: április
Előzetes

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miért ül be rá mindenki? Az első részt több mint 100 ezren látták, és érezzük, hogy azóta csak fokozódott népünk Robert Downey Jr. felé áramló szeretete.

Miben reménykedünk? Az első rész egy laza kis hülyéskedés volt, amit a magukat nem túl komolyan vevő, szimpatikus főszereplők abszolút kellemes moziélménnyé tettek, ha ez így marad, mi már elégedettek vagyunk.

* * *

Robin Hood
Rendező: Ridley Scott
Főszereplők: Russell Crowe, Mark Strong, Cate Blanchett, Matthew Macfadyen
Bemutató: május
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Miért ül be rá mindenki? A nők a szexi Russell Crowe, a férfiak a kemény Russell Crowe miatt akarják majd megnézni. Ridley Scott neve még mindig jól cseng, ráadásul az unalomig ismert sztori előre garantálja, hogy egy percig sem kell majd használni az agyunkat a moziban.

Miben reménykedünk? Az újszerűen és izgalmasan hangzó kezdeti koncepció (a nottinghami bíró lesz a pozitív hős, Robin Hood pedig a rosszfiú, majd, hogy Crowe játssza mindkettőjüket) fokozatosan visszafejlődött egy teljesen hagyományos Robin Hood-filmmé, amitől nem sokat várunk, de abban még mindig bízunk, hogy a Kevin Costner-féle változatot sikerül überelni.

* * *

Szex és New York 2 (Sex and the City 2)
Rendező:
Michael Patrick King
Főszereplők: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kritsin David, Cynthia Nixon
Bemutató: május vége
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Miért ül be rá mindenki? Carrie és barátnői első mozis kiruccanására 280 ezer ember volt kíváncsi az országban. Számunkra ez megmagyarázhatatlan, de feltételezzük, hogy ennek a 280 ezer embernek jelentős része megint hajlandó lesz pénzt áldozni arra, hogy megtudja, most mibe keveredett a négy hölgyemény.

Miben reménykedünk? Hogy ezúttal legalább a játékidőt sikerül reális keretek közé szorítani.

* * *

Perzsia hercege: Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time)
Rendező:
Mike Newell
Főszereplők: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina
Bemutató: május 20.
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Miért ül be rá mindenki? Sivatagos kalandfilm a la Múmia a jócskán felizmosított Jake Gyllenhaallal a főszerepben, nyamm!

Miben reménykedünk? Newell (Négy esküvő és egy temetés, Fedőneve: Donnie Brasco, Harry Potter és a Tűz Serlege) jó ízlésű rendező, úgyhogy talán mégsem hasonlít majd annyira a Múmiá-ra a film. Jake Gyllenhaal: nyamm!

* * *

Toy Story 3
Rendező: Lee Unkrich
Bemutató: nyár
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]


Miért ül be rá mindenki? Tíz évvel a második rész után nosztalgikus érzések kerítik hatalmukba az embert, ha Woodyra, Buzz Lightyearre vagy Mr. Potatóra gondol. Naná, hogy mindenki kíváncsi rá, mi történt a játéksereglettel azóta, pláne, ha 3D-ben mesélik el.

Miben reménykedünk? A Pixarban igazán nagyot még sosem csalódtunk, és bőven elég idejük volt rá, hogy a szerintünk annyira nem ütős második rész után kitaláljanak valami jópofa sztorit a harmadik filmhez.

* * *

Shrek a vége, fuss el véle 3D (Shrek Forever After)
Rendező:
Mike Mitchell
Bemutató: július
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Miért ül be rá mindenki? A zöld ogre még a harmatos harmadik rész magasságában is hallatlan népszerűséget élvezett a magyarok körében, nincs okunk azt feltételezni, hogy vonzereje jelentősen csökkent volna azóta.

Miben reménykedünk? Talán mégis lesz a filmben néhány jó poén, amit az előzetesből direkt kihagytak.

* * *

Eredet (Inception)
Rendező:
Christopher Nolan
Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt
Bemutató: július
Előzetes

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miért ül be rá mindenki? Az olyan csavartagyú thrillerek, mint Nolan Mementó-ja is volt, inkább rétegfilmnek számítanak mifelénk, ám a rendező A sötét lovag-gal annyira belopta magát a szívekbe, hogy DiCaprióval megfejelve most már ebben a műfajban is képes lehet nagyobb tömegeket moziba rángatni.

Miben reménykedünk? Az előzetestől lehidaltunk annak ellenére, hogy nem sokat értettünk belőle, úgyhogy egyelőre semmi okunk sincs azt feltételezni, hogy nem lesz zseniális a film.

* * *

Predators
Rendező:
Antal Nimród
Főszereplők: Adrien Brody, Topher Grace, Laurence Fishburne, Danny Trejo
Bemutató: július

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miért ül be rá mindenki? Itthon és a nagyvilágban egyaránt minden szem Antal Nimródra szegeződik most: vajon hazánkfia képes lesz visszaadni a Ragadozó-sorozat elmúlt húsz évben igencsak megkopott fényét?

Miben reménykedünk? A producer Robert Rodriguez állítólag a Kontroll alapján választotta ki Antalt a feladatra, úgyhogy talán nem valami sablonos unalmat követel tőle. Sokat még nem tudni a filmről, de a szereposztással máris elégedettek vagyunk.

* * *

Salt
Rendező:
Phillip Noyce
Főszereplők: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor
Bemutató: augusztus
Előzetes

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miért ül be rá mindenki? Feltehetően ebben az évtizedben sem lesz sok dolog, amin szívesebben legeltetnénk a szemünket, mint a keménykedő Angelina Jolie. A parókás titkosügynök sztorija lesz az első próbája ennek a feltevésünknek

Miben reménykedünk? Az előzetes egy rémesen sablonos akciókrimit mutatott, de Noyce nem béna rendező (Férfias játékok, A csendes amerikai), hátha kiprésel az anyagból valami élvezhetőt.

* * *

Due Date
Rendező: Todd Phillips
Főszereplők: Robert Downey Jr, Zach Galifianakis, Michelle Monaghan
Bemutató: november

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Miért ül be rá mindenki? A plakáton nyilván az szerepel majd, hogy "a Másnaposok rendezőjének fergeteges, új komédiája Robert Downey Jr.-ral". Ezt nem szükséges ragozni.

Miben reménykedünk? Hogy a plakátszöveget igazat mond. És ha esetleg nem, még mindig ott van nekünk Zach Galifianakis.

* * *

Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I)
Rendező:
David Yates
Főszereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes
Bemutató: november vége
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Miért ül be rá mindenki? A legutóbbi Harry Potter-kaland 2009 harmadik legsikeresebb filmje lett 490 ezer nézővel, a finálé első fele pedig sejthetően még olyanokat is izgalomba hoz majd, akik eddig nem voltak elszánt rajongói a varázslótanoncnak.

Miben reménykedünk? Eddig minden HP-film jobban tetszett nekünk, mint az előző, talán a végén sem törik meg a lendület. És végre megint kapunk orratlan Ralph Fiennest!

* * *

Narnia krónikái - A Hajnalvándor útja (The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader)
Rendező:
Michael Apted
Főszereplők: Ben Barnes, Skandar Keynes, Georgie Henley
Bemutató: december eleje

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Miért ül be rá mindenki? A gyerekfantasyket zabálják mifelénk, még akkor is, ha egy fia Harry Potter se szerepel bennük. A Narnia-szériáról mostanság nem sok szó esett, de biztosak vagyunk benne, hogy időben beindul a marketinggépezet, ami felfrissíti majd a potenciális nézők emlékezetét.

Miben reménykedünk? A második részt egy hajszállal jobban bírtuk, mint az elsőt, meglátjuk, hogy A világ nem elég rendezője képes lesz-e még jobban felpörgetni az eseményeket. A címben szereplő hajó mindenesetre pofás.

* * *

The Expendables
Rendező: Sylvester Stallone
Főszereplők: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Mickey Rourke, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Danny Trejo
Bemutató: ?
Előzetes

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Miért ül be rá mindenki? Stallone országunk kedvenc akciónagypapája, és annyi keményfiút csődített össze ehhez a filmhez, hogy ezt még az is megnézi, aki amúgy rezisztens a tesztoszteronra.

Miben reménykedünk? Valószínűleg Slyban volt elég önirónia ahhoz, hogy két bazinagy robbantás közé beszúrjon egy-egy poént is, és akkor korrekt kis bűnös élvezet lehet ez a film.