Nem nyúlna egyes tartalékelemekhez a kormány

Vágólapra másolva!
A stabilitási és kamatkockázati tartalék összesen 200 milliárd forint összegéből nem kíván költeni a kormány, viszont az idei költségvetés 57 milliárd forintos általános tartalékának  40 százaléka költhető el csak az első félévben - erősítette meg Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az általános tartalék terhére eddig csak a BKV-nak ígért 19 milliárd forint összegű támogatással számol a kormány, amelyből az első félévre 10 milliárd esik - felelte kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter. Hozzátette azt is, hogy az év egészében a költségvetés általános tartalékának felhasználásával számol a kormány.

Az idei hiány lefutását, amely az első három hónapra a tervezett pénzforgalmi deficit 75 százalékát tartalmazza, az IMF-el és az Európai Bizottsággal - mint a nemzetközi pénzügyi csomag finanszírozóival - közösen állította össze a Pénzügyminisztérium - válaszolta egy másik kérdésre Kovács Álmos szakállamtitkár.

A költségvetés vitája kapcsán tavaly ősszel felmerült a probléma, hogy a tervezett tartalékok egy részét korán elköltötte a kormány. A pénzügyminisztérium akkor úgy reagált, hogy a költségvetés nem kevesebb, hanem több tartalékot jegyez, például bevezették a kamatkockázati tartalékot, ami a 2009 tavaszi durva árfolyammozgások fedezésére szolgál.