Az egészségre legkárosabb ruhadarabjaink

Vágólapra másolva!
A szépségért meg kell szenvedni, tartja a mondás. Sokszor azonban a divatos ruhadaraboknak nem csak a viseletük fájdalmas, hanem hosszú távon is egészségkárosítóak. Tényleg megéri a hosszú comb, ha az eredmény a tűsarkú okozta fájó, bütykös láb? Vagy a csípőnadrág, ha szűnni nem akaró derékfájással jár?
Vágólapra másolva!

Az előnyösebb kinézet kedvéért sokszor inkább választjuk a sajgó lábakat vagy a viszkető bőrt, mintsem a kényelmes megoldásokat. Azzal viszont, csak kevesen számolnak, hogy ezek a ruhadarabok, nemcsak kényelmetlenek, de akár káros mellékhatásuk is lehet. Íme a ruhadarabok, amelyeket jobb, ha kiszórsz a gardróbból.

Felejtsd el a műszálas ruhákat!

A műszállal kevert alapanyagból készült ruhák nemcsak azért egészségtelenek, mert nem engedik szellőzni a bőrt, extrém esetben akár allergiás reakciót is kiválthatnak az erre érzékenyeknél. "Számos bőrbetegségben szerepe lehet az általunk viselt ruhadaraboknak. A műszálas ruhák egyik fő veszélyforrása a bőr bepállása, vagyis azoknak a kórokozóknak az elszaporodása, amelyek a nedves, sötét környezetet kedvelik leginkább. Ráadásul a szín sem mindegy, ugyanis a sötét (fekete, barna, kék) ruhadarabokból könnyebben oldódik ki a festék, gondolok itt is a verejtékesebb környezetre" - vázolta a különböző anyagok veszélyeit a LIFE magazinnak dr. Duray Éva bőrgyógyász.

Az anyagok által kiváltott allergiás reakció járhat bőrvörösséggel, hámlással, viszketéssel, de megjelenthet csalánkiütés formájában is. Ritkán az is előfordulhat, hogy az ekcéma akár az egész testfelületet érinti, valamint légúti tünetek is jelentkezhetnek. Ezért különösen fontos, hogy kisgyermekeknél, amikor csak lehet, kerüljük a kevertszálas darabokat.

Ami pedig a legfontosabb, hogy az újonnan vásárolt ruhákat minden esetben mossuk ki a felvétel előtt. A sötét daraboknak az sem árthat, ha kétszer is átmossuk őket.

Óvatosan a tangával

A szakemberek véleménye markánsan megoszlik a falatnyi fehérnemű terén: míg az egyik csoport azt állítja, hogy amennyiben pamutból készült, nem károsabb a szervezetre, mint akármely más fehérnemű, addig a másik tábor hevesen ellenzi a tangaviselést. Ez utóbbi csoportba tartozók azzal érvelnek, hogy a tanga elősegíti a kórokozók terjedését a bélflóra felől a hüvely felé.

Amiben viszont mindkét tábor egyetért: a fenékrésszel alig rendelkező bugyifajta kerülendő a téli hónapokban, ugyanis megnövelheti a húgyúti betegségek esélyét.

Csípőnadrág, rövid póló = derék- és vesefájdalmak

Nagyanyáinktól unásig hallhattuk, hogy ne legyen kint se a hasunk, se a derekunk. Eleinte hevesen lázadoztunk és bizonygattuk, hogy egy sapka és sál bőven ellensúlyozza a kivillanó hastájékot. Aztán az évek múlásával egyre több nő belátja, hogy a derék és a vese tájék könnyen megfázhat.

Az orvosok ezért óva intenek mindenkit a túlságosan rövid felsőrészek, vagy a rövid derekú, úgynevezett csípőnadrágok viseletétől, különösen a téli hideg napokon. Aki szeretné elkerülni a vese- vagy petefészek-gyulladást, az jobb, ha száműzi szekrényéből ezeket a ruhadarabokat.

A lábgyilkos tűsarok

"A hölgyek nagyon szeretik, és mi férfiak is nagyon szeretjük a hölgyeken a magas sarkú cipőket, és bár nem szeretnék senkit lebeszélni róla, azért mégis jobb, ha mindenki tisztában van vele, hogy ezeknek a daraboknak számos káros mellékhatásuk lehet" - nyilatkozta dr. Elek Emil ortopéd szakorvos.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a 2-3 centis sarkú cipők az ideálisak, valamint fontos az is, hogy kéreg, ami a sarokcsontunkat fogja, megfelelő támasztékot nyújtson a lábnak.

"Aki mégis a magas sarok mellett dönt, az jobb, ha nem hordja néhány óránál tovább a cipőt, ugyanis az extrém magasságú sarkak nemcsak a talpat, de a lábszárat és a lábujjakat is megterhelik" - figyelmeztet Elek doktor.

A cipőkérdés jelen pillanatban a nők 70-80 százalékát érinti, ami azt jelenti, hogy minden harmadik nő szenved valamilyen, egészségtelen cipőnek köszönhető rendellenességtől. Óvatos becslések szerint a bütyök és kalapácsujj problémák, valamint a talp- és Achilles-fájdalom, az ortopéd rendelések 60-70 százalékát teszi ki.

Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto

A spermaölő szűk farmer

Divatja van az úgynevezett skinny jeanseknek, vagyis szűkre szabott farmereknek, ráadásul az elmúlt években a férfiak ruhatárában is egyre gyakrabban is fordulnak elő. Amíg a nők büntetlenül szenvedhetnek tőle, addig az erősebbik nem képviselői a nemzőképességükkel játszanak, ha a szűk nadrágokra szavaznak.

"A szorosabb nadrágokban a herék könnyebben felmelegednek, ami csökkenti a spermák aktivitását, ez pedig hosszútávon kihat a férfiak nemzőképességére" - érvelt a szoros nadrágok ellen dr. Terebessy András, megelőző orvostan szakorvos.

A herék felmelegedéséről szóló legenda megalapozottságát bizonyítja az is, hogy régen a gazdák a hím háziállatok ivartalanítását költséghatékony módon úgy oldották meg, hogy az állat heréjére meleg anyagot kötöztek.

Válltáska - a hát és a gerinc ellensége

Bár a válltáskák hosszútávon nem számítanak kényelmes viseletnek, a tévhittel ellentétben gerincferdülést azért nem okoznak. " Önmagában az egy vállon hordott táskáktól a gerinc még nem ferdül el, de hátizom-görcsöt könnyen eredményezhet, ezért mindenkit óva intenék attól, hogy túl nehéz csomagot cipeljen egy vállon" - nyilatkozta magazinunknak dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos. Azonban aki teheti, inkább válassza a kevésbé divatos hátizsákokat, mint a válltáskákat.