Demján 63 millió eurót kap új erőművéhez

Vágólapra másolva!
63 millió eurós hitelt vesz fel a Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. (BVMT), amelyben Demján Sándor egyik cége kisebbségségi tulajdonos a többséget birtokló állam mellett. A pénzből Ajkán kívánnak beindítani egy csúcserőművet.
Vágólapra másolva!

A BVMT 63 millió euró hitelt vett fel egy négy bankból álló konzorciumtól, amelyben az MKB, a K&H, az Erste és az OTP Bank szerepel. A hitelkonstrukció érdekessége, hogy a finanszírozott beruházás nagy részét a hitel teszi ki, a ráfordítás 80 százaléka ugyanis kölcsönpénz. A BVMT többségében az állami tulajdonú MVM Zrt., kisebbségi tulajdonosa az az Euroinvest Zrt., amelynek elnöke Demján Sándor milliárdos üzletember.

Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója különös jelentőséget tulajdonít a hitelmegállapodás aláírásának, mivel szerinte ilyen nagyságrendű és futamidejű projektnek nemzetgazdasági jelentősége van. Ezáltal az aláírásnak komoly üzenete van a piac számára is.

Demján Sándor szerint a hitel egyértelmű bizonyítéka annak, hogy életképes, megtérülő beruházásról van szó, amit a válság miatt kialakult hitelszűke csak megerősít. Az üzletember a magas színvonalú előkészítő munkának tulajdonítja a sikeres szerződést.

A pénzből egy gázturbinás csúcserőművet kívánnak létrehozni Ajkán, amelynek két blokkja egyenként 58 megawattos teljesítménnyel kapcsolódna a hazai energiatermelésbe. Az Euroinvest közleménye szerint csökkenni fog a környezet terhelése a magas hatásfok és a rugalmas üzemmód miatt.