Őrizetbe vették a Nemzetvédelmi Egyetem rektorát

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették a Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akinek irodájában kedden házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A rendőrök befolyással üzérkedés gyanúja miatt nyomoznak. Az NNI nem fedte fel a gyanúsítottak kilétét, de a Honvédelmi Minisztérium szerint valóban a rektort vették őrizetbe. A rektor a gyanú szerint egy csomagküldő céget akart rávenni, hogy egy általa ajánlott bizotnsági céget alkalmazzon, őrizetbe vételekor állítólag ellenszegült a rendőröknek.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették a Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, Szabó Jánost kedden este a nyomozók, miután befejeződött a házkutatás az egyetemen. Kedden a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és több magánlakásban tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), egy befolyással üzérkedés gyanúja miatt indult nyomozás részeként.

"A Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya befolyással üzérkedés bűntette miatt indult eljárásban a mai napon házkutatást tartott több helyen, többek között a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori helyiségeiben" - közölte kedd délután az NNI, később pedig azt közölték, két embert gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben, egyiküket őrizetbe vették, egy harmadiknál még folyik a házkutatás. A gyanúsítottak kilétét nem fedték fel. A nyomozás során a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium érintettsége nem merült fel - hangsúlyozta az NNI, amely az ügyről a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt részleteket.

A Független Hírügynökség információi szerint az őrizetbe vett gyanúsított maga a rektor, akinek irodájában zajlott az egyik házkutatás. A gyanú szerint a rektor egy nemzetközi csomagszállító cég magyar leányvállalatának vezetőit kereste meg azzal, hogy egy ellenük folyó állítólagos nyomozás ügyében tudja segíteni őket, ha cserébe az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazzák.

A Független Hírügynökség információi szerint a rektor az egyik németországi székhelyű csomagszállító cég magyarországi leányvállalatának vezetőit akarta megtéveszteni. A gyanú szerint azt mondta nekik, hogy nyomozás folyik a cég ellen, egyes futárok fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek. Ő azonban a kapcsolatai révén el tudja simítani az ügyet. Ehhez viszont az kell, hogy a társaság az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazza, illetve néhány vezetőjét váltsa le az általa mondott emberekre.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője megerősítette a hírügynökség értesüléseit, mondván, a HM kedden este ezekkel megegyező információkat kapott a rendőrségtől.

Paravánnal takarták el a bejáratot

"A mai napon az ORFK Nemzeti Nyomozóiroda arról tájékoztatta a Honvédelmi Minisztériumot, hogy prof. Dr. Szabó Jánosnak, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának irodájában házkutatást tartanak" - közölte korábban az egyetem fenntartója, a honvédelmi tárca sajtóosztálya kedd délután az [origo]-val, hozzátéve, hogy rendőrség tájékoztatása szerint "az ügy nincs összefüggésben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Honvédelmi Minisztériummal sem". Kiss Dezső, az egyetem sajtóreferense nem adott tájékoztatást az [origo]-nak a házkutatásról és annak okáról.

Szabó a Népszabadság szerint ellenszegült az őt őrizetbe venni akaró különleges rendőri egység tagjainak, ezért földre teperték, és megbilincseltek a kommandósok, emiatt Szabó megsérült az arcán.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fekete fóliával takarták el az épületet a fotósok elől (Galériáért kattintson a képre!)

Az egyetemen beléptető kártyás rendszer van, újságírókat nem engednek be, de a diákok szabadon mozoghatnak - jelentette tudósítónk a helyszínről. Egy diák munkatársunknak azt mondta, hogy az A épületben zajlott a házkutatás. Az egyetem honlapja szerint Szabó irodája abban az épületben található.

A nemzetvédelmi egyetem központi épülete elé kedden autóbuszok és teherautók sorakoztak fel, majd terepszínű katonai ruhát viselő emberek fekete színű fóliából mintegy 4 méter magasságban paravánt emeltek, hogy így takarják el a fotósok és operatőrök elől az intézmény főbejáratát.

A BRFK sajtóreferense korábban azt mondta: tudomása szerint az NNI mellett a katonai ügyészség munkatársai is a helyszínen voltak, de Hegedűs Antal, a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője szerint ez tévedés. A katonai ügyészség munkatársai nem vesznek részt a házkutatásban - közölte Hegedűs az [origo]-val.

Államtitkár is volt Szabó

A szociológus végzettségű Szabó Jánost 1975-ben avatták tisztté, és azóta dolgozik a katonai felsőoktatásban az egyetem honlapján olvasható önéletrajza szerint. 1998 előtt az egyetem rektorhelyettes volt. 1998-2001 között helyettes államtitkár volt a honvédelmi minisztériumban, a humán intézmény-rendszert felügyelte. "Irányításommal történt a hazai védelmi szektorban elsőként a modern humánerőforrás-gazdálkodás kormányzati irányítása és intézményrendszere alapjainak kiépítése" - írta önéletrajzában Szabó.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az A épületben, Szabó irodájában kutattak a nyomozók (Galériáért kattintson a képre!)

Ezután 2003-ig, az intézmény megszűnéséig a Stratégia Védelmi Kutató Hivatalt vezette. A hadtudomány és a szociológia kutatójaként több mint négyszáz publikációja jelent meg - áll az önéletrajzában. Szabó Jánost kedd délután nem tudtuk elérni. Az egyetem kancellárja, Nagy Kálmán annyit közölt: a honvédelmi minisztérium zárlatot rendelt el, kizárólag a tárca nyilatkozik az ügyben.