Könnyebben sérült meg az őrizetbe vett rektor

Vágólapra másolva!
Megtagadta a vallomástételt Szabó János, a nemzetvédelmi egyetem kedden őrizetbe vett rektora, akinek előzetes letartóztatását is kezdeményezte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A rendőrök befolyással üzérkedés gyanúja miatt nyomoznak a rektor és két másik ember ellen, akik szintén nem tettek még vallomást. Az NNI szóvivője megerősítette: Szabó ellenállt, amikor őrizetbe vették, ezért könnyebb sérülést szenvedett. A rektor ügyvédje szerint tagadja a befolyással üzérkedést.
Vágólapra másolva!

Kezdeményezik a Nemzetvédelmi Egyetem kedden őrizetbe vett rektorának előzetes letartóztatását - mondta Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője szerdán az [origo]-nak. A rendőrök befolyással üzérkedés miatt nyomoznak Szabó János rektor, valamint két másik gyanúsított ellen, akik közül az egyiket kedden szintén őrizetbe vették, és az ő előzetes letartóztatását is kezdeményezik. A harmadik gyanúsított szabadlábon védekezhet - közölte Bartha.

Az NNI szóvivője szerint mindhárom gyanúsítottat kihallgatták már, de mindannyian megtagadták a vallomástételt. Bartha szerdán megerősítette az [origo]-nak, hogy Szabó János rektor kedden "testi ellenállást" tanúsított, amikor őrizetbe vették, és ezért könnyű hámsérülést szenvedett a homlokán, de panasszal nem élt a rendőri intézkedés ellen. (A keddi házkutatásról és Szabó hátteréről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

Az NNI szóvivője azt is megerősítette, hogy a három ember a gyanú szerint "egy nemzetközi szállítási céggel összefüggésben" követett el bűncselekményt, a nyomozók a cég jelzése alapján kezdtek vizsgálódni.

Az NNI szerda délutáni közleménye szerint kedden az egyetem mellett több magánlakásban is házkutatást tartottak, melyek során bizonyítékokat sikerült lefoglalniuk. A közleményben az áll: szerdán megtette az NNI az előterjesztést a két, őrizetben lévő gyanúsított előzetes letartóztatására.

A Független Hírügynökség keddi információi szerint a rektor az egyik németországi székhelyű csomagszállító cég magyarországi leányvállalatának vezetőit akarta megtéveszteni. A gyanú szerint azt mondta nekik, hogy nyomozás folyik a cég ellen, egyes futárok fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek, de ő kapcsolatai révén el tudja simítani az ügyet. Ehhez a gyanú szerint azt kérte cserébe, hogy a társaság az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazza, illetve néhány vezetőjét váltsa fel az általa mondott emberekkel.

A rektor tagadja a befolyással üzérkedést, tagadja, hogy "bármiféle feltételt szabott volna, vagy bármilyen ajánlattal kecsegtetett volna bárkit" - nyilatkozta az RTL Klub Híradójának Zamecsnik Péter, a rektor ügyvédje. Zamecsnik szerint Szabó valóban felhívta a nemzetközi szállítmányozási cég egyik vezetőjének a figyelmét a "problémára".

Korábbi sajtóhírek arról számoltak be, hogy a szállító cég a DHL magyarországi leányvállalata. Az [origo] szerdai érdeklődésére a DHL egyik munkatársa megerősítette, hogy a DHL-ről, a DHL Supply Chain, logisztikai szolgáltató üzletágáról van szó.

"A DHL Supply Chain megerősíti a tényt, hogy alkalmazottait érintő állításokkal keresték meg a céget bizonyos szolgáltatásokért cserébe 2009 augusztusában, és hogy egy, a cégtől független külső személyt a rendőrség ezekkel az állításokal összefüggésben őrizetbe vett" - olvasható Pesti Róbert üzletágigazgató szerda délután kiadott közleményében. A közlemény szerint amíg a nyomozás eredménye nem ismert, a DHL nem adhat további tájékoztatást az ügyről.

A DHL Supply Chain jelenleg a Safeguarding Személy- és Vagyonvédelmi Kft. ügyfele - derül ki a vagyonvédelmi cég honlapjáról, a referenciák felsorolásából. A honlap szerint a Safeguarding 2006 második felében nyilvános pályázaton nyerte el a DHL Supply Chain Magyarország különböző településein lévő telephelyei vagyonvédelmi feladatainak ellátását. A megbízás teljesítését 2007 januárjában kezdték, azóta a pályázatban eredetileg szereplő öt telephely mellett további három másik objektum őrzésére is megbízást kaptak. Az [origo]-nak szerdán a Safeguarding tulajdonosa, Pintér Attila azt mondta: ők csak a sajtóból értesültek a DHL jelzésére indult nyomozásról, korábban nem tudott az ügyről, és annak hátteréről sincs információja.