Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától

Vágólapra másolva!
A WHO az első hat hónapban csak anyatejes táplálást ajánl, sokan viszont az első két évben szoptatnak, a hosszú időszak alatt a szexuális élet is akadozik, ez pedig alaposan megviselheti a kapcsolatot. A szoptatás jótékony hatását senki sem kérdőjelezi meg, a szoptatási időszakról megoszlanak a vélemények. A szoptatás lényege, hogy ne válasszuk le a gyereket erőszakosan, de ne is kényszerítsük rá az anyatejet, ha már nem igényli. És ami a legfontosabb: senki ne érezze magát rossz anyának, csak azért mert nem tud szoptatni. 
Vágólapra másolva!

"Körülbelül 22 hónap, amit egy párnak fel kell áldoznia szexuális életéből ahhoz, hogy családdá szerveződjenek. A terhesség, a szülés utáni első hat hét, ami a gyermekágyi időszak, majd ezt követi a szoptatás, a szülés utáni első menstruáció, valamint a gyerek leválásának időszaka, egy átlagos család esetében ezek a periódusok teszik ki ezt a bizonyos 22 hónapot" - válaszolta kérdésünkre dr. C. Molnár Emma pszichológus.


Szoptassunk, de meddig?


Az Amerikából indult La Leche mozgalom követői azt vallják, hogy minél tovább szopik a gyerek annál jobb. A csoport tagjai között az sem ritka, hogy valaki az 5-6 éves gyerekét is szoptatja. A tagok általában nagyvárosok zöldövezeteiben élnek és a közös szoptatás, éppúgy az életük részévvé vált, mint nagyanyáik korában a közös kézimunka. A "zöldözvegyek", ahogy a köznyelv hívja őket, javarészt olyan értelmiségi anyák, akik karrierjüket félbeszakítva inkább a főállású anyaságot választották.


Gyakran szoptatják ugyanazzal a tejjel a kisebb és nagyobb gyermekeiket is, éppen úgy, ahogy azt elődeink is tették. A különbség csupán annyi, hogy amíg a múltban, valamint a fejlődő országokban ma is alkalmazott gyakorlat a túlélést szolgálja, addig a mozgalom követői szinte státusszimbólumként tekintenek a szoptatás e formájára. Magyarországon ezzel szemben csak útmutatást kínál a szoptatást zászlajára tűző szervezet (lásd keretes írásunkat).


A szoptatás fontosságát a WHO sem kérdőjelezi meg, sőt az általuk kiadott irányelv az első hat hónapban kizárólag anyatejes táplálást ír elő. "A legtöbb anyának azt szoktuk javasolni, hogy az első hat hónap után fokozatosan próbálja meg bevezetni a különböző növényi és állati eredetű ételeket, így a leválás időszakára a gyereknek már nem lesznek ismeretlenek az anyatejen kívüli ízek sem" - mondja dr. Karoliny Anna gyerekgyógyász. "Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy a gyermeknek az a legjobb, ha a második hat hónapban is, és a következő egy évben is kap anyatejet, két év felett viszont már az anyatej jótékony hatásai kevésbé kimutathatóak."

Az anyatej

Az anyatej mind összetételében, mind mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a csecsemő igényeihez. Az immunrendszer kialakulásához szükséges immunanyagot, a növekedéshez szükséges fehérjét, zsírt, D-vitamin felszívódásához elengedhetetlen taurint, anti-oxidánst valamint gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz. Az anyatejben olyan hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak találhatóak, amelyek az idegrendszer fejlődéséhez szükségesek. Ahogy telik az idő, az anyatej fokozatosan egyre fehérebb lesz, ezzel együtt hígabbnak tűnik, azonban a beltartalma az első időszakban semmivel sem lesz szegényebb. Az anyatej összetétele egy szoptatáson belül is változik. A"tej eleje" hígabb, nagy a cukortartalma, de kevesebb fehérje és zsír van benne. A szoptatás második felében a baba a nagyobb energiatartalmú zsír- és fehérjedús tejhez jut hozzá.



"Egy gyerek számtalan módon, és számtalanszor leválhat, de semmiképpen sem szabad sürgetni. Az első ilyen lépcsőfok, amikor az anya újra elkezd menstruálni, ugyanis ekkor az anyatej íze megváltozik. Az is elfogadott, ha a nagyobb gyerek a kistestvér szopása láttán újra kedvet kap az anyatejhez, ezt sem szabad megtiltani. Egy 3-4 éves kisgyereknek nehéz megmagyarázni, hogy ő miért nem kap abból, ami korábban számára is természetes volt" - nyilatkozott a leválasztásról dr. C. Molnár Emma. "Amennyiben az anya és a gyermeke között normális a kapcsolat a gyerek magától fogja elhagyni a szopást."


Emellett szól az is, hogy amint a gyerek érdeklődése csökken az anyatej iránt, úgy csökken az anyatej mennyisége, így az anyák szépen lassan lecserélhetik a szoptatós melltartót.


Szex és szoptatás


A leválasztás mellett a szoptatással kapcsolatban egy másik kényes téma is felmerül, mégpedig a szexuális élet. Orvosi szempontból a szülés után hivatalosan 5-6 hét a gyermekágy időszaka. Ez alatt a szülés alatti anatómiai, lelki változások visszaállnak, de ezekben a hetekben még nem javasolt a szexuális élet, hiszen nagyobb a fertőzés veszélye, a tisztulás, lochia (a szülés után a méh összehúzódását kísérő folyás, mely szövettörmeléket, véralvadékot és a méh sebgyógyulásának váladékát tartalmazza) miatt higiéniás szempontból sem ideális a nemi élet, valamint az altesti, gáttáji fájdalom, sebgyógyulás is akadályt jelenthet. A szoptatás azonban egészen más kérdés.

Szoptatás a történelem során

- Spártában a nőknek kötelező volt szoptatni, a plebejusok minden gyermeket, az uralkodó felesége a legidősebbet szoptatta. Themistesz királynak például a másodszülött fia örökölte a trónt, csupán azért, mert az édesanyja őt szoptatta és nem az elsőszülöttet.

- Az 1500-as és 1700-as évek között a tehetős angol nők alakjukat féltve, nem szoptatták a gyermekeiket, az tartották, hogy a szoptatás öregít. Aki nem talált szoptatós dajkát, az zabkásával táplálta a gyerekét, így többek között ennek köszönhetően rengeteg kisbaba halt meg egyéves kora előtt.

- Pierre Budin nevéhez fűződik a perinatális orvoslás és az első szoptatós klinika megteremtése. Akkoriban 1000 élve született csecsemőből 288 halt meg, ennek hatására írta meg "A szoptatott csecsemő" című könyvét, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy minden körülmények között a csecsemő szoptatására és az anyák felvilágosítására lenne szükség.



Nehéz időszak az apának


"A szoptatás során az anyák hormonháztartása megváltozik, és gyakran előfordul, hogy ez a szexuális életet is érinti. A mellek feladata elsősorban az lesz, hogy az újszülöttet táplálja, a nemi jelleg ilyenkor háttérbe szorulhat - nyilatkozta dr. Lőrincz Ildikó nőgyógyász.


A hormonális változások miatt elképzelhető, hogy a nők kevésbé fogják kívánni a szexet a szoptatás időszakában, bár a 6-12 hónap hosszú időnek tűnhet az apukának. A szoptatást azonban, amennyiben az anyának van lehetősége rá, nem érdemes kihagyni, már csak egészségügyi szempontok miatt sem. "Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy a szoptatás megelőzhet számos fajta mell és petefészekrákot is" - tette hozzá a nőgyógyász.


A test ilyenkor nem az utódnemzésre van berendezkedve, sok nő panaszkodik arról, hogy a hüvelye kevésbé nedvesedik, és az sem véletlen, hogy ebben az időszakban a szervezet, valamennyire, még ha nem is száz százalékosan, de gondoskodik a fogamzásgátlásról.

Forrás: iStockphoto


"Ez az időszak nagyon fontos egy nő életében, ugyanis ilyenkor válik emocionálisan anyává, ezért, még ha nehéz is ez az időszak a pár férfitagjának, érdemes arra gondolni, hogy ez pár hónap igen rövid időtartam ahhoz képest, amit a szoptatás befejezése után együtt tölthetnek" - nyilatkozott dr. C. Molnár Emma. "A szexuális élet helyreállításának érdekében nem szabad sürgetni a leválasztást, ugyanis ez, mind az anya, mind pedig a gyerek számára felesleges traumát jelenthet."


"Az én babám lassan három hónapos, és szülés óta nem voltunk együtt a férjemmel, bár semmilyen orvosi szakvélemény nem tiltja. Estére viszont annyira elfáradok, hogy örülök, hogy ha ágyba kerülhetek és pihenhetek pár órát a következő szoptatásig. Ráadásul a melleim annyira érzékennyé váltak, hogy nem igazán kívánom az érintést" - meséli egy első gyermekét szoptató édesanya.


"A köztudattal ellentétben a gyermekágyi időszak nemcsak az első hat hétre vonatkozik, bár a szakorvosok valóban csak ezekben a hetekben tiltják a szexuális életet. Az utána következő nagyjából egy év, még mindig ennek a folyamatnak a része, ami magába foglalja a szoptatást és a késői gyermekágyat is. A gyerek és az anya között ebben az időszakban egy bensőséges, szinte szimbiotikus kapcsolat bontakozik ki, és sok édesapa feleslegesnek gondolja magát ezekben a hónapokban" - nyilatkozta a gyermekágyról dr. Horvát Mónika szexuálpszichológus.


"A férfiak sokszor érezhetik magukat mellőzve, hiszen ők már a terhességben is csak külső szemlélőként vehettek részt, azonban mégis fontos, hogy a szoptatás időszakában támogassák és óvják az anyukát, hiszen az első év vége jelentős fordulópont számukra, ugyanis a gyerekek ekkor kezdenek nyitni a világ felé, és a felfedezésben az apák igazi segítőtársak lehetnek, kárpótolhatja őket az elmúlt időszakért."

A LifeMagazin műsorán!