MNB: A korábban vártnál nagyobb lehet az infláció

Vágólapra másolva!
A kormányprognózisban szereplő hiánynál nagyobb defcititet vár idén és jövőre a jegybank, amely novemberben közöltnél nagyobb inflációra számít az idén.
Vágólapra másolva!

Az idei GDP arányos államháztartási hiány 4,2, jövőre 4,3 százalék lehet - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán kiadott előrejelzésében, amely alig változott a novemberben publikált becsléshez képest, amelyben 2010-re és 2011-re is 4,3 százalékos hiányt valószínűsített az MNB gárdája.

A friss jegybanki prognózis jóval meghaladja a kormány hivatalos előrejelzését, amely szerint 2010-ben 3,8, 2011-ben 2,8 százalékos lehet a deficit. A friss inflációs jelentés szerint, ha az idei évre előirányzott költségvetési tartalékot nem használja fel a jelenlegi, illetve a következő kormány, akkor a hiány 4,0 százalék körül lehet.

Az MNB szerint idén és jövőre egyaránt 0,4-0,4 százalékos lehet a GDP-hez mért folyó fizetési mérleg hiánya, szemben a novemberi 1,5, illetve 1,4 százalékkal. Az előrejelzés szerint idén a gazdaság teljesítmény 0,2 százalékkal fog csökkenni, jövőre azonban 3,4 százalékos növekedés várható 4,4, illetve 2,3 százalékos infláció mellett. Az infláció előrejelzés rosszabb, mint a novemberi, akkor még 3,9, illetve 1,9 százalékos pénzromlási ütemet jósolt az MNB.