Visszapattant a forint, drágább lett az euró

Vágólapra másolva!
A hétfői erősödés után kedden délelőtt már gyengülni kezdett a forint, az euró pár óra alatt 2 forinttal lett drágább.
Vágólapra másolva!

Kedden kevéssel fél 11 után egy euróért 267,20 forintot kellett adni a bankközi devizapiacon, szemben a kora reggeli 265,40 foritnos értékkel. Egy dollár ugyanekkor 196,40 forintba került, egy svájci frankért pedig 182,40 forintot kellett fizetni.

Hétfőn jó erőben volt a magyar deviza, az euró pillanatokra ugyan, de a technikai határt jelentő 265 forintos szint alá is benézett. Az elemzők már ekkor arra figyelmeztettek, hogy a magyar pénznek jó eséllyel nem lesz ereje áttörni ezt az értéket, és a jelek szerint igazuk is lett.

A kitűnő januári magyar ipari termelési statisztika ellenére gyengült kedden a forint. "Ez a minimális gyengülés a nemzetközi részvénypiaci rally tegnapi megtorpanásával magyarázható, aminek hatására az euró/dollár jegyzés is kicsit lejjebb jött. Aggodalomra egyelőre semmi ok, de
számítani lehet némi további forintgyengülésre a nap folyamán" - fogalmazott Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője, aki szerint ebbe az irányba mutat, hogy a régiós tőzsdék mínuszban járnak és a múlt heti nagyarányú forinterosödés utáni profitrealizálás várható.

A forint árfolyama tavaly augusztus óta a 265-275 forintos eurójegyzés tartományban ingadozik, az idei év eleje óta már annak erős felében. 2009. december 31. óta a forint 1,89 százalékkal erősödött az euróval szemben, de 3,19 százalékkal gyengült a dollárral szemben.