Vágólapra másolva!
Szerda reggel Velencében intenzív havazás kezdődött, Trieszt környékén a hóesés mellett orkán erejű szél tombolt. Horvátországban óránként több centivel gyarapodik a hótakaró. A rendkívüli időjárás Magyarország délnyugati részét is elérte.
Vágólapra másolva!

Az Andrea mediterrán ciklon hatására Kedden Szicíliában sokfelé fordult elő felhőszakadás, rövid idő alatt néhol 80 mm csapadék lehullott. Délután Olaszország északi részén havazás kezdődött, szerda reggel pedig már Velencében is szakadt a hó. Az Adria északi vidékén igazi hóviharral indult a nap, Triesztben pedig a legnagyobb széllökés elérte a 120 km/órát. A csapadéksáv tovább vonul kelet-északkelet irányba. Horvátországban már eddig helyenként 20 centis hó hullott, csütörtökig néhol fél méteresre növekedhet a hóréteg vastagsága. Talán még ennél is több hó várható Boszniában.

A Dunántúl déli részén is megkezdődött a havazás, Baranyában várhatón a 10 centinél is több hó hullik.

Mindeközben a Földközi-tenger keleti medencéje fölé ugyancsak az Andrea hatására erős déli áramlással forró, afrikai légtömegek áramlanak, Ciprus belső részein Csütörtökön már a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet.

Az Andrea névre keresztelt viharobjektum egy mediterrán ciklon, amelynek kiterjedése vízszintesen néhány ezer kilométer. A ciklonok az óramutató járásával nagyjából ellentétesen örvénylenek az északi féltekén. Belsejükben felfelé áramlik a levegő, és ezzel együtt csapadékképződés tapasztalható.