A cseh jegybank betehet a forintnak

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Pénteken reggel - pár perccel 8 óra előtt - l hét óra előtt 262,20 forinton jegyezték az eurót, szemben a csütörtök késő esti 261,98 forinttal.

A devizakereskedők szerint pénteken nyugodt piacon 261 és 263 forint között mozoghat az euró. Hozzátették: napvilágot láthat olyan hír, amely a héten bekövetkezett jelentős árfolyam-emelkedés miatt már profitkivételre - forinteladásra - késztetheti a régióban üzletelő befektetőket. Ilyen hír lenne például, ha a cseh jegybank a korona erősödésének megfékezése érdekében verbális intervenciót hajtana végre, vagyis a cseh jagybankárok szóban jeleznék a befektetőknek, hogy túlzottnak tartják a korona erejét.

Az euró egyébként hétfőn törte át a 265 forintos küszöböt. (Aznap a nemzeti ünnep miatt a magyar piac zárva volt.) Majd folytatta az erősödését a magyar pénz, így több mint egy éve nem látott szintre esett az euró jegyzése. A forint árfolyama tavaly augusztus óta a 265-275 forintos euró jegyzési sávon belül ingadozott, 260 forint alatti euró jegyzésre pedig 2008 utolsó hetében volt utoljára példa.