Nézzük neten, amit nem ad a tévé

Vágólapra másolva!
Ha a tévészolgáltató kínálatában hiába keressük kedvenc sorozatunkat, vagy a legjobb focitornák mérkőzéseit, itt az ideje, hogy körülnézzünk az interneten. A szélessávú kapcsolatoknak és a programozói leleménynek hála, ma már számos lehetőség közül válogathatunk, ha a világhálón szeretnénk élőben tévézni.
Vágólapra másolva!

Némi kutakodással több olyan megoldást találtunk, amelyek ma már valódi alternatíváját jelenthetik a tévés közvetítéseknek. Igény hazánkban is egyre nagyobb van rá, például a múlt héten lezajlott, és Magyarországon egyetlen adó által sem közvetített Oscar-gálára, a rengeteg Bajnokok Ligája mérkőzésre, vagy a közeledő dél-afrikai futball világbajnokságra gondolni. A számítógépen való tévézéssel ráadásul felszabadul az otthoni készülék is, így nyugodtan nézhetjük a meccset akkor is, ha család többi tagja inkább az esti filmre kiváncsi.

Technikai feltételek

Ahhoz, hogy élő internetes adatfolyamot (elterjedt angol nevén streamet) nézhessünk, semmilyen különleges eszköz nem szükséges a számítógépünk mellé. Elengedhetetlen viszont egy legalább 2-4 megabites szélessavú internetkapcsolat, ennyi ugyanis legalább kell ahhoz, hogy elfogadható minőségben, akadásmentesen lehessen tévézni. Az egyre inkább terjedő HD felbontású adásokhoz ennek többszöröse is szükséges, és gyakorta fizetni is kell értük. Az élményen természetesen sokat javít egy nagy monitor, esetleg kivetítő, és egy jó hangrendszer. Ha mindez megvan, már csak a források felkutatása van hátra, ami gyakran nem is olyan könnyű feladat.

Hol az adás?

A nagyobb televíziós csatornák honlapjain, még a magyarokén is szinte minden esetben találunk műsortárat, ahol a korábbi adások közül szemezgethetünk, de ez csak akkor lehet hasznos, ha lemaradtunk például a Barátok közt 2589. epizódjáról. Élőben általában szinte semmit sem közvetítenek a nagy csatornák, a kisebbek pedig - s pláne a fizetősök - még ennyit sem adanak. Mint ismeretes, a Bajnokok Ligája futball mérkőzéseket keddenként a TV2, szerdánként pedig a jóval kevesebb háztartásban elérhető Digi TV közvetíti. Ez utóbbi honlapjáról elérhető ugyan egy stream, ami azonban nem szokta bírni a nagy érdeklődésből fakadó terhelést. Ekkor jönnek jól az alábbi programok, melyekkel jó eséllyel találhatjuk meg külföldi csatornák közvetítéseit. Ezek az okos szoftverek nemcsak egy helyre gyűjtik az online is elérhető csatornákat, de számos egyéb kényelmi szolgáltatást is nyújtanak.

Száz csatorna egy helyen

Forrás: [origo]A következő programok közös tulajdonsága, hogy peer-to-peer (p2p) alapúak. Ez körülbelül azt jelenti, hogy miközben a program tölti lefelé (mi pedig nézzük) a tévéműsort, egyúttal tovább is sugározza azt a többi felhasználónak. Az eredeti műsorforrás származhat magától a tévécsatornától, de akár egy felhasználó tévétuneres videokártyájáról is - számos egyébként fizetős sportcsatorna műsora sokszor ez utóbbi formában terjed a neten. A p2p technológiából adódóan minél többen néznek egyszerre egy adott csatornát, annál nagyobb lesz a teljes feltöltési sebesség is, azaz szemben a hagyományos streaminggel (ami egy központi szerverről dolgozik) itt éppenhogy javul a minőség a nézők számának növekedésével.

SopCast

A SopCast egy roppant egyszerű ingyenes program. Nevének első fele, a Sop, a "streaming over P2P" rövidítése. Az alig pár Mb-os szoftver installálása után felajánlja a regisztrációt, de akár névtelenül is beléphetünk a rendszerbe. A Live Channels menüpont alatt találjuk kategóriákba rendezve az épp elérhető csatornákat. Gyakorlatilag bármit megtalálhatunk, rengeteg országból: hírek, sport, dokumentumfilmek, komédia csatornák, vallási adók. A Bajnokok Ligája kedvelőinek figyelmébe főként a Fox Sport, Livesport 1, és Sport+ csatornák ajánlhatók, ahol kedden és szerdán élőben adják a rangadókat.

Az adók nevei mellett egy apró, hat függőleges csíkból álló jel látható, mely a csatorna minőségére és leterheltségére utal: minél több csík kék a hatból, annál jobb minőségű, folyamatos adásra számíthatunk. A csatornalista valamelyik elemére kattintva az oldalról előtűnő lejátszóban elkezdődik a betöltés, majd az adás. A képminőség változó lehet, de szinte mindig élvezhető marad. A szoftverben bejelölhetünk kedvenc csatornákat, műsorokat, sőt egyes csatornák támogatják a felvételt is, tehát akár rögtön a merevlemezünkre is menthetünk műsorokat. Ha olyan adásról szereztünk tudomást, amely nincs a listában, lehetőségünk van betölteni azt is, csupán a pontos címére van szükség, és máris nézhetjük. A szolgáltatás támogatja az embeddelést, tehát mondjuk akár blogunkra is beilleszthetünk egy-egy műsort az archívumból.

TVU Player

Ugyancsak népszerű program a TVU Player, melynek fontos előnye, hogy az Apple operációs rendszerére is telepíthető. Az ugyancsak ingyenes TVU első ránézésre szebb, átgondoltabb programnak tűnik a SopCastnál. A bal oldalon találjuk a csatorna listát, melyet országok, illetve tematika szerint is szűkíthetünk. A jobb oldalon egyfajta üzenőfal foglal helyet, ahová regisztráció után beírhatunk, illetve van egy fül a tematikus címkéknek is, amelyekre kattintva szintén egyszerűbben megtalálhatjuk a kedvünkre való adásokat.

Forrás: [origo]

TVU Player

A TVU esetében egyébként érdemes regisztrálni, hiszen olyan alap funkciókat, mint az adás megállítása, csak akkor használhatunk, ha bejelentkeztünk. Összességében ez a rendszer nem nyújt sokkal többet a SopCastnál, de kicsit szebben tálalja a tartalmat, cserébe viszont több erőforrást igényel.

Veetle TV

Forrás: [origo]

A Veetle TV egy viszonylag új, stanfordi egyetmisták által alapított szolgáltatás. Ehhez is egy apró plugint kell letölteni a böngészőbe, de a telepítés után a Veetle felhasználóbarát honlapján keresztül válogathatunk a csatornák között. Egyelőre nem rendelkezik akkora csatornakínálattal, mint a két nagy, itt inkább a minőségre fókuszálnak. Szinte minden esetben választhatunk több felbontás között, illetve ötféle képarány is rendelkezésre áll, így mindenki megtalálhatja a megjelenítője képességeinek leginkább megfelelő formátumot. Nagy hangsúlyt fektetnek a 720p felbontású HD műsorokra is, de ehhez azért nem árt tudni, hogy ilyen adás vételekor 5 megabit vagy még nagyobb sávszélességgel, és megfelelően erős hardverrel kell rendelkeznünk.

Természetesen számos más program, illetve honlap is foglalkozik internetes sugárzással, sőt gyakorlatilag nap mint nap bukkanak fel új oldalak. Azonban a TVU és a SopCast kínálatával és egyre magasabb megbízhatóságával egyelőre nem nagyon tudnak versenyezni, s ezeken a nagy érdeklődésre számot tartó populáris eseményeket biztosan megtaláljuk.