Aktivitása miatt meghosszabbították Gyurcsány védelmét

Vágólapra másolva!
Április 14-én volt az első évfordulója annak, hogy megszűnt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki megbizatása. A védett személyek védelméről szóló kormányrendelet alapján eddig a napig járt volna neki védelem a Köztársasági Őrezredtől, de a rendészeti miniszter elrendelte, hogy Gyurcsány ideiglenes védelmet kapjon aktív közéleti tevékenysége és az ebből fakadó veszélyeztetettség miatt.
Vágólapra másolva!

A múlt pénteken elrendelte Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök budai otthona környékének lezárását a Köztársasági Őrezred parancsnoka, Dobozi József - olvasható a rendőrség honlapján. Az intézkedés indoklásában az szerepel, hogy a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló kormányrendeletben foglaltak "maradéktalan végrehajtása érdekében, rendőrszakmai szempontokra figyelemmel" vált szükségessé az intézkedés kiadása.

A lezárás a gyakorlatban csak készültséget jelent, az intézkedés csak lehetőséget teremt arra, hogy ha szükség lesz rá, élő erővel vagy kordonnal védhessék a területet - mondta az [origo]-nak Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője. Gálik közölte, hogy korábban is érvényben volt ilyen intézkedés, a péntekit azért adták ki, mert az előző hatálya lejárt.

Dobozi legutóbb tavaly május 5-én rendelte el Gyurcsány otthona környékének lezárását, 2009. május 6-tól a "szükséges ideig", de legkésőbb 2010. április 14. éjfélig. Akkor az indoklásban a Köztársasági Őrezred parancsnoka hivatkozott az utóbiztosítás végrehajtásának szabályaira.

A védett személyek védelméről szóló kormányrendelet rendelkezik ezekről. A jogszabály kimondja, hogy a miniszterelnök tisztségének megszűnését követően utóbiztosításra jogosult, amelynek időtartama egy év. Gyurcsány miniszterelnöki megbizatása 2009. április 14-én szűnt meg, azon a napon, amikor az Országgyűlés elfogadta az ő leváltásáról és Bajnai Gordon kinevezéséről szóló indítványt. A tavaly kiadott intézkedésben meghatározott záró dátum tehát egybeesett a megbizatás megszűnésének első évfordulójával.

A Köztársasági Őrezred szóvivője szerint a lezárásról szóló újabb intézkedést a korábbi "meghosszabbításaként" adták ki, "tekintettel az érintett helyen lakó védett személy továbbra is fennálló veszélyeztettségére".

"A volt miniszterelnök továbbra is aktív közéleti tevékenysége és az e miatt fennálló veszélyeztetettség okán, a létesítményvédelmi intézkedés meghozatalán túl, a rendészetért felelős miniszter elrendelte - a kormány döntéséig - Gyurcsány Ferenc úr ideiglenes védelmét" - írta az [origo] kérdésére a szóvivő. Az ideiglenes védelmet az utóbiztosításhoz hasonló módon látja el a Köztársasági Őrezred - tette hozzá.

Megkérdeztük a Köztársasági Őrezredtől azt is, mekkora költséggel jár Gyurcsány védelmének meghosszabbítása, a védelem biztosítása egy napra körülbelül mennyibe kerül. A költségek alakulása a szóvivő szerint több tényezőtől függ, például attól is, hogy milyen programjai vannak Gyurcsánynak, utazik-e vidékre. "A Köztársasági Őrezred az éves költségvetése - és nem feladat-finanszírozás - alapján gazdálkodja ki a felmerülő feladatait - így természetesen Gyurcsány Ferenc úr védelmét is" - közölte a Köztársasági Őrezred.