Két hőse árnyékában visszavonult az MSZP vezetése - percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Szimpatizánsok nélkül, öt hordó sörrel és kovászos uborkás szendviccsel várta az eredményeket Jókai úti székházában az MSZP, ahol a Fidesz kétharmados győzelmének hírére Lendvai Ildikó bejelentette lemondását és a pártvezetés visszavonulását. Emelkedett hangulat csak a XIII. kerületi pártirodában volt, ahol Szanyi Tibor és Tóth József is egyéni győzelmet ünnepelt egy Korda Györgytől származó márkás szivarral, de megjelent egy kommunistázó részeg bácsi és egy Vasas-drukker is. Az [origo] tudósítása percről percre az MSZP második fordulós eredményvárójáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
20:17
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Eddig csak a sajtó érkezett meg az MSZP-székházba

Egyelőre még csak újságírók jelentek meg az MSZP Jókai utcai székházában, ahol a párt politikusai várják majd az eredményeket. A székház előtti rész üres, az utcát két rendőrautó lezárta, nem lehet autóval behajtani.

Két héttele ezelőtt hasonló körülmények között várta a párt az első forduló végeredményét, az erről szóló tudósításunkat itt találja meg.

20:22
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Lendvai virágos ruhába öltözött

Virágmintás, kék-fehér blúz és szoknya összeállításban megérkezett Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a Jókai utcai székházba. Nem nyilatkozott, csak átvágott az újságírók tömegén, és felment a székház MSZP-s politikusok számára elkülönített részébe.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]
Még több képért kattintson!

20:26
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Megint ingyen van a sör az MSZP-nél

Ismét ingyen adják a sört az MSZP-székházban. Okulva az első forduló tapasztalataiból - amikor a két hordó túl hamar elfogyott - ezúttal öt harminc literes csapolnivaló hordóval készültek - jelentette tudósítónk.

20:43
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Kovács László karácsonyi csomaggal érkezett az MSZP-központba

Megérkezett az MSZP székházába Kovács László, a párt korábbi uniós biztosa. A hóna alatt tudósítónk szerint egy nagy ajándékcsomagot cipelt, de túlságosan sietett, ezért az újságírók nem tudták megkérdezni, mi van a csomagban. A tasakra azt írták: "Kellemes karácsonyi ünnepeket".

Fotó: Vanik Zoltán [origo]
Még több képért kattintson!

20:56
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Aktivisták várják az eredményt az MSZP Teve utcai irodájában

Aktivisták beszélgetnek a Teve utcai MSZP-iroda bejáratánál, ahol Szanyi Tibor és Tóth József várja majd a második forduló eredményeit - jelentette tudósítónk a helyszínről. Az első fordulót Tóth nyerte meg Fideszes kihívójával szemben a XIII. kerületben, míg a szomszédos választókerületben Szanyi Tibor, az MSZP jelöltje hajszállal maradt le az első fordulós győzelemről. Az MSZP-s eredményvárótól csupán 150 méterre van a helyi Fidesz-iroda, ahol Spaller Endre, Tóth kihívója várja az eredményeket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több képért kattintson!

21:04
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Megérkezett Mesterházy a székházba

Felesége társaságában megérkezett a pártközpontba Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje. Mosolygósnak és nyugodtnak tűnt. Az MSZP politikusai közül a központba érkezett már Hiller István, Szekeres Imre - akit két testőr kísért -, és Lamperth Mónika is. Utóbbi huszonéves fiát is magával hozta, de az újságírók gyűrűjében egy időre elvesztette, és csak az előtérben tudott csatlakozni hozzá. Tudósítónk szerint ugyanakkor eddig egy politikus sem nyilatkozott a sajtónak.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]
Még több képért kattintson!

21:05
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Holland turisták örültek az MSZP-seknek a székháznál

Holland turistacsoport figyelmét keltette fel az MSZP-székház előtt gyülekező újságíró- és fotós csoport. Bár nem tudták, miről van szó, legalább negyed órát elidőztek a közelben, és hangos tapssal fogadtak mindenkit, akit az újságírók és a fotósok körülvettek. Ilyen körülmények között érkezett meg például Baja Ferenc.

21:11
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Vadai Ágnes a XIII. kerületben drukkol

Vadai Ágnes MSZP-s honvédelmi államtitkár befutott a XIII. kerületi pártközpontba, Szanyi Tibor és Tóth József viszont még nincsenek a helyszínen. Tudósítónk szerint bizakodóak az aktivisták, egyikük szerint legalább akkora különbséggel fog nyerni Tóth, mint az első forulóban, és még Szanyinak is megvan az esélye a győzelemre - mondta.

21:17
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Budai nem örül az alacsony részvételnek

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője az [origo] kérdésére azt mondta: politológusként semmiképpen nem örül az alacsony részvételnek, mert az nem jó a demokráciának. A szóvivő hamarosan sajtótájékoztatót tart. Az MSZP pulpitusának elejére a székház sajtótermében a "7 nap a demokráciáért" felirat került.

21:23
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP szóvivője szerint sok szavazót eltántorítottak

Relatív alacsony részvétel volt - értékelt Budai Bernadett, az MSZP szóvivője. Mint mondta, legfőbb törekvésük az volt az első forduló óta eltelt két hétben, hogy felhívják a figyelmet a Fidesz lehetséges kétharmados hatalmából következő veszélyekre.

Az alacsony részvétel egyik magyarázata Budai szerint, hogy a szavazóik csak az esélyes választókerületekre koncentráltak, a szóvivő úgy tudja, ezekben a választókerületekben nagyobb számban is mentek el szocialista szavazók. "Sajnos, a másik magyarázat az is lehet, hogy nem sikerült nyilvánvalóvá tenni, mennyire fontos a demokratikus erőknek megakadályozni Orbán Viktor túlhatalmát" - tette hozzá.

Harmadik okként a szóvivő azt említette, hogy hatottak "bizonyos üzenetek": megpróbálták a választókat azzal eltántorítani, hogy már lefutott a második forduló. Megjegyezte, az elmúlt két hétben sok más megtévesztő üzenet is volt, jelöltjeikről hamisan azt híresztelték, hogy visszalépett, vagy listáról már bejutott, szerinte ez is szintén közrejátszott az alacsony szavazási hajlandóságban. Budai végül megköszönte azoknak, akik úgy gondolták, "érdemes demokratának lenni", és elmentek szavazni.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]
Még több képért kattintson!

21:28
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor jobbról jött a XIII. kerületbe

Megérkezett Szanyi Tibor a XIII. kerületi pártközpontba. "Jobbról jött?" - kérdezték egymás között az aktivisták viccelődve. "Balról kellene" - válaszolta egyikük. Szanyi tudósítónk szerint valóban jobbról érkezett.

21:49
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Alig fogy a kovászos uborka az MSZP-központban

Ugyanolyan menüvel készültek a második fordulóra is az MSZP-székház büfései, mint az elsőre: az erdményekre váró MSZP-seket ezúttal is szendviccsel és kovászos uborkával várják. A csökkent részvételi hajlandóság nem csak az urnáknál, hanem a pártszékházban is megmutatkozik, az első fordulóhoz képest még kevesebb vendég jött el. Információink szerint a számukra elkülönített és biztonsági őrrel őrzött teremben alig húszan vannak. Kérdésünkre a büfés is megerősítette: egyelőre sokkal gyengébb a forgalma, mint két héttel ezelőtt.

21:51
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Szanyi bizakodik a Teve utcai MSZP-irodában

"Még egy" - jött ki egy őszes bajuszú úr a Teve utcai MSZP iroda elé, hüvelykujját mutatva Szanyi Tibornak. Arra utalt, hogy még egy szavazókörben nyerni látszik Szanyi. Közben bentről taps hangja hallatszott - jelentett tudósítónk.

Szanyi az [origo] kérdésére azt mondta, optimistán látja a helyzetét. Szerinte abban a - 48-as számú - szavazókörben, ahol az előző fordulóban megfordult az eredmény, és ami miatt ő két héttel ezelőtt veszített, most feleannyian mentek szavazni, amit biztató jelként értékelt. Szanyi tudósítónknak azt állította, "még hobbiból sem" figyel oda most az eredményekre, amíg azok még nem biztosak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Szanyi Tibor várja az eredményt - még több képért kattintson!

22:07
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

A rendőrök nagyon figyelnek az MSZP-székházra

Az első fordulóhoz képest úgy tűnik, még fokozottabban garantálni próbálja a rendőrség az MSZP székházának biztonságát, ugyanis nem egyszerűen lezárták a Jókai utcának adott szakaszát, hanem rendőrautó torlaszolja el a kereszteződést, amely csak akkor húzódik félre, ha illetékes, vagy behjatási engedéllyel rendelkező személy érkezik. Így engedték be Vadai Ágnest, az MSZP egyik elnökségi tagját. Vadai a XIII. kerületből érkezett a pártközpontba.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]
Az MSZP-székház előtt - még több képért kattintson!

22:13
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Csíp a Teve utcai kolbászos szendvics

A kolbászos szendvics borzasztóan csípős a Teve utcai MSZP-irodában várakozó tudósítónk szerint. Az ételválaszték nem túl nagy, a téliszalámis-uborkás-hagymás szendvics és a kolbászos-paprikás zsömle közül lehet választani.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Szanyi a körzetében már örül - még több képért kattintson!

22:25
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Szivarral ünnepelnek a XIII. kerületben

A XIII. kerületben egyre bizakodóbbak az MSZP-sek. Az épület előtt az egyik aktivista rágyújtott egy Monte Christo szivarra. Az [origo]-nak azt mondta, hogy "a Korda Gyuritól" kapott tavaly egy dobozzal, csak jeles alkalmakkor szokott egyet elszívni. Ma először akkor gyújtotta meg, amikor szavazni ment, és az imént megint "jó oka volt rá", hogy meggyújtsa. "Nem mondtam semmit" - mondta mosolyogva az [origo]-nak.

22:27
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Lemondhat az MSZP elnöksége

Az [origo]-nak egy névtelen, a párthoz közeli forrás utalt arra, hogy megtörténhet, hogy az MSZP elnöksége az eredmények nyilvánosságra kerülése után lemond. Az erről szóló pletykákra egy névtelenséget kérő MSZP-s országgyűlési képviselő az [origo]-nak azt mondta, az elmúlt napokban valóban felmerült, hogy a második forduló eredményeinek nyilvánossá válása után az elnökség lemond. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy valóban meglépik-e ezt, vagy elvetették az ötletet.

22:41
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Felajánlja lemondását az MSZP elnöksége

Levonja a választási vereség konzekvenciáit az MSZP elnöksége, azért a vezetés vállalja a felelősséget, és felajánlja lemondását a kongresszusnak - mondta Lendvai Ildikó pártelnök. Lendvai bejelentette, lemond pártelnöki tisztéségéről. A pártelnök azt mondta, a kongresszusig tölti be a tisztséget, amikor tisztújítás lesz. Hozzátette, a kongresszust várhatóan május végén, június elején rendezik meg.

Lendvai ezen kívül gratulált az új kormánynak a kétharmados győzelméhez. Tehet jót is, rosszat is - mondta. Az MSZP "elszántan fel fog használni minden lehetőséget" a demokrácia védelmében, a baloldal és a progresszió szószólója lesz - ígérte.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje először örömét fejezte ki, hogy két MSZP-s jelölt mandátumot szerzett a második fordulóban, majd gratulált a Fidesznek és Magyarország új miniszterelnökének. Hozzátette, a Fidesznek példa nélküli felhatalmazást jelent a kétharmad, és nem szabad, hogy demokratikus keretek közti egypártrendszerré váljon.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

22:47
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Az elektromos művek is ügyel az MSZP-székházra

Az MSZP székházával szemben hosszabb ideje ácsorgókról kiderült, hogy nem szimpatizánsok, hanem az elektromos művek ügyeletesei. Mint mondták, egy esetleges áramszünet vagy más rendkívüli helyzet miatt kell a helyszínen lenniük, hiszen a tévék a helyszínről tudósítanak. Mindkét ügyeletes elmondta, voltak szavazni, de szerintük a jó idő és az emberek fásultsága miatt mentek el kevesen szavazni.

22:54
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Szanyi telefonja a Rolling Stones zenéjét játssza

Szanyi Tibor a XIII. kerületben újságíróknak azt mondta, azt szeretné, hogy egy szavazattal nyerjen, hogy a jövőben minden választónak azt mondhassa, az ő szavazata segítette győzelemhez. Arról is beszélt, hogy a választások után nagy MSZP-s megújulásra lesz szükség. Szanyinak a tájékoztató közben ki kellett nyomnia megcsörrenő mobiltelefonját, amelynek csengőhangja a Sympathy for the devil című Rolling Stones-szám. Tudósítónknak a politikus azt mondta, gyerekkora óta nagy Stones-rajongó. Az irodából Tóth József győzelmének hírére nagy taps zaja szűrődött ki - éppen abban a pillanatban kezdtek tapsolni az aktivisták, amikor a televízióban mutatták, amint az egész MSZP-elnökség felajánlja lemondását.

23:11
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Kovács: ügyvivőként még marad az elnökség

Kovács László az [origo]-nak azt mondta, a kongresszus szerinte először egy átmeneti időszakról fog dönteni, mégpedig úgy, hogy maradjon az elnökség továbbra is hivatalban, ügyvivőként egészen addig, amíg egy új elnökség nem áll fel. Hozzátette, új elnökséget pedig egészen addig nem fognak választani, amíg egy alulról építkező tisztújítás le nem zajlik. Kovács ezért az [origo] kérdésre azt válaszolta, nem hiszi, hogy a most bejelentett május végi, június eleji kongresszuson már új elnökség állna fel. Szerinte a váltás akkor zárulhat le, "ha megvan rá az akarat", de technikailag nem tartja kizártnak, hogy már az őszi önkormányzati választások előtt kicserélődhet a vezetés.

23:28
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Máris hazamennek a szocialisták

Az elnökség lemondásáról szóló sajtótájékoztató után rögtön elkezdtek hazaszivárogni az MSZP-s politikusok. Távozott a pártszékházból Lamperth Mónika, Budai Bernadett és - az előcsarnokban várakozókra mosolyogva - Szekeres Imre is.

23:32
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Szanyi és Tóth már ünnepelnek

Fél tízkor sajtótájékoztatót tartott Szanyi Tibor és Tóth József. Tóth bejelentette, hogy mindkét XIII. kerületi körzetet megnyerték. A jelenlegi, 90,6 százalékos feldolgozottság mellett Tóth valóban győzött, Szanyi viszont csupán 511 szavazattal vezet, ezért az eredmény még megfordulhat. (Erről bővebben itt olvashat.)

Szanyi szerint csapatmunka eredménye volt a győzelmük, "ez a csapatmunka tartósan széppé és jóvá tette az életünket, és most meghozta a gyümölcsét". Úgy fogalmazott, hogy "ennyire jelölteket még nem ekéztek, mint minket". Tóth köszönetet mondott a XIII. kerület lakóinak, és 500 fős csapatuknak. Szerinte "az eddig végzett munkánk eredményeit tükrözi ez a siker".

A sajtótájékoztató után a politikusok elküldték a sajtót, mondván, ünnepelni szeretnének. Nem sokkal később a pártirodából koccintást követő "egészségedre, egészségedre, egészségedre!" kiáltás szűrődött ki.

00:02
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Három hordó sör maradt az MSZP nyakán

Az MSZP-székház este tíz órára nagyrészt kiürült, távoztak az újságírók, a kevés meghívott vendég és szimpatizáns, és a politikusok is. Bár az első fordulóra vásárolt két hordó sör két hete hamar elfogyott, így a második fordulóra már öttel készültek, vasárnap este kevesebb, mint két hordót ittak meg a vendégek.

00:09
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Szanyi: "Mi most jövünk ki a szarból, a Fidesz most megy bele"

Meg kell újulnia az MSZP-nek, ez körülbelül fél éven belül történhet meg - mondta az [origo]-nak Szanyi Tibor. A politikus szerint fontos, hogy a jövő MSZP-je sokkal demokratikusabb legyen, mint a mai, és a párt életét ne a háttérben születő döntések határozzák meg. A megújulás szerinte a parlamenti politizálásra is vonatkozik, bár szerint a kétharmados többségű Fidesz semmibe veszi majd az ellenzéki pártokat.

A politikus úgy értékelte a Fidesz helyzetét, hogy "mi most jövünk ki a szarból, a Fidesz most megy bele". Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy nem tartja-e a Fidesz számára a kétharmados többséget inkább tehernek, mint örömnek, hiszen így csak ők felelnek majd a hibás döntésekért.

Szanyi azt mondta, "maximálisan helyesli" az MSZP vezetésének lemondását, mert "egy ilyen történelmi vereség után ez elvárható és logikus lépés volt". Szerinte a vezetés lépése kohézió felé fog hatni, de annak is megvan az esélye, hogy a párt elindul a szétforgácsolódás felé.

00:26
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Angyalföldre érkezett Mesterházy és Lendvai

Megérkezett a XIII. kerületi MSZP-irodába Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila.

00:31
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Az angyalföldi aktivisták a Vasas győzelmének örültek

Angyalföldön, az MSZP-iroda előtt a párt aktivistái arról kezdtek beszélni, hogy egy fillért nem adtak volna arra, hogy 2:0-s MTK-vezetés után 3:2-re nyer a Vasas. Amikor egy ott ülő hölgy ezt meghallotta, felkiáltott hogy "Úristen, nyertünk az MTK ellen!" (A Vasas-MTK meccsről itt olvashat bővebben.)

00:36
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Mesterházy: Szanyiék az MSZP hősei

Mesterházy azt mondta, "nem véletlen" a jelenlétük Angyalföldön, mert fontosnak tartották, hogy "beugorjanak" gratulálni. Tóthot és Szanyit az MSZP hőseinek nevezte, akik megérdemlik a sikert, de büszkék a XIII. kerületre is. Lendvai szerint Angyalföld "az MSZP zászlóshajója", "ígéret, parancs és lehetőség" a többi választókerületnek, és megmutatja, hogy lehet gyarapítani a baloldali szavazók táborát.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Meglátogatták a győzteseket - még több képért kattintson!

00:39
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Az angyalföldi MSZP-irodánál a kommunistákat szidták

A XIII. kerületi MSZP-irodához egy részeg ember érkezett, aki szidni kezdte a kommunistákat. Az idős férfi be is jutott a bejáraton, de kitessékelték - jelentette tudósítónk. Az Audik, amelyekkel Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila érkezett, járó motorral várakoznak az angyalföldi MSZP-iroda bejáratánál.

00:43
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Tóth: A gombnyomás a fontos, nem a párt

Tóth József az MSZP jövőjéről azt mondta az [origo]-nak: pártja háromféleképpen viselkedhet ellenzékben. Politizálhat úgy, ahogy a Fidesz tette az elmúlt nyolc évben, vagy politikai és szakmai alapokon, vagy "szakmai és szakmai" alapokon is politizálhat.

A politikus korrekt lépésnek tartja, hogy az MSZP elnöksége felajánlotta lemondását, de a végső szót úgyis a kongresszus fogja kimondani. Tóth szerint a kongresszus "elég bölcs" lesz, és el fogja tudni dönteni, hogy hogyan kell megújulnia a pártnak. Először azt kell megállapítani, hogy "kik vagyunk", és csak ezután következhet a szervezeti keretek kialakítása és a személyi döntések meghozatala - mondta.

Tóthot, mint mondta, nem elsősorban a párton belüli politika érdekli, hanem a párton kívüli, mert szerinte "az a fontos, hogy ki nyomja a gombot a parlamentben". Arra a kérdésre, hogy a győzelmét kihasználja-e a párton belüli karrierje építésére, azt válaszolta, "határozottan nem" próbál magas párttisztségeket elérni, inkább megmaradna a Baloldali Önkormányzati Közösség élén. A kérdésre, hogy miért ő nyert, azt válaszolta: nem szeretné magát dicsérni, de "egyfajta politikai kultúrát" képviselt, amely a megoldásra törekedett a megosztás helyett. Szerinte korszerű politikát folytatott, és ez közrejátszott a sikerében.

00:53
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Hazament Lendvai és Mesterházy

Távozott Angyalföldről Mesterházy Attila és Lendvai Ildikó is. Lendvaitól az [origo] megkérdezte, lemondása után milyen szerepet szán saját magának a pártban. Azt felelte, parlamenti képviselő lesz, és aktív ellenzéki szerepre készül. "Remek debattőr vagyok" - tette hozzá.

00:58
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

A lányoktól óvták a távozó Szanyit

Szanyi Tibor hazafelé indult a XIII. kerületi MSZP-irodából, amikor egyik ismerőse azt kiabálta utána: "Tibor, vigyázz a lányokkal!"