163 milliós hűtlen kezeléssel gyanúsítja az ügyészség Mesterházy Ernőt

Vágólapra másolva!
Közel 163 millió forintos vagyoni hátrányt okozott Mesterházy Ernő a BKV-nak egy takarítási szerződéssel, ezért bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsította meg az ügyészség, és indítványozták, hogy két hónappal hosszabbítsák meg előzetes letartóztatását. Demszky Gábor korábbi tanácsadóját csütörtökön hallgatták ki, Mesterházy érdemi vallomást tett, de tagadta bűnösségét.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön újabb bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a BKV-ügyben Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor korábbi tanácsadóját a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyészség közleménye szerint Mesterházy megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy - a BKV Zrt. veszteséges működése ellenére - a társaság vezetőit arra utasította, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve a BKV Zrt. takarítási munkáira vonatkozó szerződést egy általa megjelölt kft-vel kössék meg.

A kijelölt cég az ügyészség szerint nem volt képes az összes szükséges munkát önmagában elvégezni, ezért a cég képviselője rávette a BKV Zrt.-nél hosszabb ideje takarító céget egy konzorciumi szerződés megkötésére. A szerződés miatt több területen a korábbinál indokolatlanul drágább lett a takarítás a BKV egyes területein. Mesterháyz Ernő ezzel az utasítással 162 937526 forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. Az ügyészség szerint az utasítás felbujtóként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette megállapítására alkalmas, a bűncselekményt a gyanú szerint Mesterházy bűnszervezetben követte el.

Az ügyészség közleménye szerint Mesterházy Ernő a csütörtöki kihallgatáson érdemi vallomást tett, de tagadta bűnösségét. Vallomása során panaszt tett a gyanúsításközléssel szemben. Az újabb fejleményekre is tekintettel a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken indítványozta, hogy további 2 hónappal, 2010. augusztus 05-ig hosszabbítsák meg Mesterházy letartóztatását.

Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor személyes tanácsadóját a BKV több vezetőjével együtt február elején vette őrizetbe az ügyészség a BKV-üggyel kapcsolatban, már akkor is felbújtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsították, előzetes letartóztatását pár nappal később a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyére hivatkozva kezdeményezte a Fővárosi Főügyészség.

Az [origo] 2008-ban közölt portrét a tanácsadóról, és akkor ismerői úgy írták le, mint Demszky egyik legközelebbi bizalmasát, aki személyes ügyekben is kisegíti a főpolgármestert. Mesterházy Ernő emellett aktív a politikában is, az SZDSZ hatalmai harcainak egyik háttérszereplője volt. A portrét itt találja.