Megrongálták Slotáék Trianon-emlékművét Révkomáromban

Vágólapra másolva!
Kalapáccsal rongálták meg szombatra virradóra a révkomáromi szlovák Trianon-emlékművet. A szobrot a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt emelte június 4-én a határmenti településen, hogy a trianoni békeszerződést életesse. A rendőrség szerint egy dunaszerdahelyi magyar férfi volt a támadó, Slota szerint a rongálás nem véletlenül történt a szlovák parlamenti választások napján.
Vágólapra másolva!

Megrongálták a szlovák Trianon-emlékművet Révkomáromban - közölte Dusan Strauss, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szóvivője szombaton. Strauss szerint "minden bizonnyal provokációról van szó"; az ügyet a szlovák rendőrség már vizsgálja. Az emlékmű szétverésének hírét a területileg illetékes Nyitra Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette. "Valószínűleg kalapáccsal törték össze" - jelentette ki Renáta Cuháková, a Nyitra megyei rendőrségi szóvivő helyettese. A kár mértékét egyelőre nem becsülték fel.

"Most láthatjuk a teljes meztelen igazságot, mi a céljuk ezeknek az embereknek" - kommentálta a történteket Jan Slota, az SNS elnöke. Azt mondta: "Trianont, amely egyértelműen a szlovák államiságot, a szlovák szuverenitást jelképezi, a választás napján szétverték". Szerinte a tettes talán nem tudta, hogy kamerák figyelik. "És amikor a rendőrök elmentek érte, megtudtuk, hogy már Magyarországon van. Ahhoz ment, aki talán ezt megfizette neki. Sajnos" - mondta a Szlovák Nemzeti Párt vezetője.

A Szlovák Nemzeti Párt nyilatkozatban ítélte el a történteket, s azt állítja: nem véletlen, hogy mindez a választások napján történt. Más pártok, politikusok, illetve állami hatóságok nem reagáltak a történtekre.

Megvan a tettes autója

Stanislav Jankovic, a szlovákiai országos rendőrfőkapitány helyettese a TA3 hírtelevízióban délután közölte, hogy az emlékművet egy a dunaszerdahelyi járásban lakó, magyar nemzetiségű szlovákiai állampolgár rongálta meg. A férfi reggel fél hatkor törte össze a táblát, az esetet a városi rendőrség térfigyelő kamerája rögzítette.

A felvételen, amely időközben felkerült az internetre, az látható, hogy a fiatal férfi egy ezüstös Mercedes márkájú gépkocsin érkezett a határállomáshoz. A kocsi csomagtartójából kivett egy nagy kalapácsot, és a szerszámmal számos ütést mért az emléktáblára. Dolga végeztével minden sietség nélkül visszament a kocsijához, eltette a kalapácsot és a hídon elhajtott Magyarország felé. A szlovák rendőrség szerint a tettes kocsiját a hatóságok már megtalálták.

"Nem volt sok értelme"

"Olyan, mintha ide lenne eltemetve a Slota" - mondta egy fiatal révkomáromi nő az [origo] helyszínen járó tudósítójának a régi határállomásnál felállított Trianon-emlékműre mutatva. A fekete gránit emlékművön másfél tucat kalapácsütés nyoma látszott, körülötte a belőle leszakadt darabok hevertek szerteszét, amelyeket délután 4-ig még senki sem szedett össze.

A fiatal magyar nő barátja azt mondta, szerinte nem sok értelme volt a rongálásnak, egy idős szlovák férfi pedig tört magyarsággal arról beszélt, hogy szerinte primitívek voltak, akik megrongálták a táblát. Az arra járók közül többen megálltak és megnézték, hogy milyen kárt tettek az ismeretlen rongálók. Az érdeklődők között helyi magyarok, szlovákok egyaránt voltak - jelentette tudósítónk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A megrongált emlékmű

Az emlékművet június 4-én, a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulóján állította az SNS. A több mint másfél méteres kőoszlopot, amelyet a határátkelő egykori épületeinek közelében, az Erzsébet hídra vezető út két oldalát elválasztó középső füves sávban állítottak fel, Ján Slota, a párt elnöke avatta fel. A kőoszlopot még péntekre virradóra állították fel, aznap délelőtt rendőrök őrizték. A számos magyarellenes kijelentéséről ismert június 1-jén jelentette be, hogy Trianon-emlékművel akarja "megmutatni a magyaroknak", hol az államhatár. Az emlékmű felavatásáról korábbi cikkünkben, itt olvashat.

A révkomáromi Trianon-emlékmű felirata teljesen megegyezik annak a Trianon-táblának a feliratával, amelyet egy nappal korábban helyezett el a pozsonyi főposta épületének falán az SNS. "A Szlovák Köztársaság köszönetét fejezi ki a szövetséges hatalmaknak, hogy 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-ban, a Nagy-Trianon palotában megkötötték a trianoni békeszerződést Magyarországgal, amely megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését, létrehozta Csehszlovákiát, valamint más államokat az őket megillető határokon belül, és új arcot adott Európának" - állt az oszlopon. Ezután egy idézet olvasható Stefan Osusky nagykövettől, a szerződés szlovák aláírójától: "Amikor 1920. június 4-én háromnegyed ötkor a Trianon nevet viselő szerződés alá odaírtam a nevemet, tudtam, hogy a szlovák nemzet elszámolását írom alá a volt történelmi Magyarországgal, elszámolást az elejétől a végéig a nemzetem vérével, szenvedésével és nyomorúságával aláírt szerződésekért. Az ilyen elszámolás örök". A tábla aláírása: "A hálás szlovákok".

Szlovákiában szombaton tartják a parlamenti választásokat, erről itt és itt olvashat részletesen.