Ezermilliárd dollárnyi ásványkincset találtak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Közel ezermilliárd dollár értékű ásványkincs-készletet tártak fel amerikai szakemberek Afganisztánban - írta hétfőn a The New York Times.
Vágólapra másolva!

A lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint egyebek között réz, kobalt, arany, és lítium lelőhelyeket tártak fel az ázsiai országban. A szakértők szerint a készletek olyan nagyok, és annyi kulcsfontosságú nyersanyagot tartalmaznak, hogy Afganisztánból bányaipari nagyhatalom lehet. Az akkumulátor-alapanyagként használt lítium piacán például olyan meghatározó szereplővé válhat, mint Szaúd-Arábia a kőolajpaicon - írta a The New York Times a washingtoni védelmi minisztérium egy belső feljegyzésére hivatkozva.

A feltárt készletek értékéhez képest eltörpül az évi 12 milliárd dolláros afgán bruttó hazai termék (GDP), amely főként ópiumtermelésből és külföldi segélyekből áll össze. A bányaipari infrastruktúra kiépítése hosszú ideig eltarthat, de a lehetőségek jelentős befektetéseket vonzhatnak a koldusszegény országba, és az új munkahelyek kiutat jelenthetnek az évtizedes háborúskodásból.


Ugyanakkor az ásványkincs az eddiginél is kíméletlenebb harcra ösztökélheti a szélsőséges tálibokat, és a korrupció további burjánzáshoz is vezethet - jegyzi meg a lap. A The New York Times felidézi, hogy tavaly a kabuli kormány időközben leváltott bányaipari miniszterét megvádolták azzal, hogy 30 millió dollár kenőpénzért cserébe átjátszotta Kínának a rézkitermelési jogokat.