Öt forinttal drágult és csúcstámadás előtt a svájci frank

Vágólapra másolva!
Hétfőn reggel a régiós devizákkal egyetemben erősödött a forint, de a svájci frank remeklése miatt a devizahitelesek szempontjából kiemelkedően fontos frankárfolyam 214 forint fölé ment. A svájci pénz 2009 márciusában volt a csúcson, a forint megroppanásakor valamivel 216 forint fölött jegyezték a frankot. Este tízkor 214 forintot kértek egy frankért, és 285,6 forintot egy euróért a bankközi devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Este tízkor ismét elhagyta a 214-es szintet a forint/svájci frank-árfolyam. A hazai deviza egész nap gyengült az alpesi devizával szemben, csak néhány órára erősödött nagyon szerényen kora este, akkor a 213-214-es sávban mozgott a jegyzés.

A forint euróval szembeni árfolyama is ennek megfelelően egész nap gyengült: reggel még 283 forintot kértek egy euórért a bankközi devizapiacon, este tízkor viszont már 286,6 forintot, de délután négy körül egészen a 287-es szintig felment az euró forintjegyzése. Este tízkor egy dollárért 232,7 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

Tavaly márciusban majdnem 217 forint volt egy frank

A svájci frank árfolyama - amely pénteken többször is megfordult a 211 forintos rekordszint körül - hajnalban még 210 forint felett mozgott, reggelre azonban e szint alá került a kurzus. Délben 211,10 forint volt a jegyzés, kora délután peeig 212,60 forint, délután négy órakor pedig 214,60 forintot kértek egy frankért - ez annak volt a következménye, hogy a svájci pénz csúcsot döntött az euróval szemben: a keresztárfolyam pénteken törte át a lélektani 1,35-ös szintet, hétfőn 1,3347-es jegyzésre is volt példa.

A forinttal szemben a svájci frank tavaly márciusban volt a legdrágább, akkor volt olyan tranzakció, amikor 216,88 forintot is elkértek egy frankért. A jegybank hivatalos adatai szerint 215,86 forintos volt az árfolyamcsúcs (a Magyar Nemzeti Bank minden nap a 11 órakor érvényes árfolyamot veszi alapul).

Változott a svájci jegybank álláspontja

Hétfőn azután döntött új éves csúcsot a frank, hogy a Svájci Nemzeti Bank döntéshozó testületének tagja, Jean-Pierre Danthine azt mondta, hogy teljesen eltűnt az deflációs kockázat, az export pedig lendületben van. A svájci jegybank ezzel megerősítette azt a napokban tett nyilatkozatát, amely szerint nincsenek árcsökkenésre utaló jelek, ezért nincs szükség piaci beavatkozásra.

Ezzel a svájci jegybankárok gyakorlatilag magára hagyták az addig beavatkozásokkal segített devizapiacot, a biztos befektetési terepre vágyók pedig rárontottak a frankra, ezzel soha nem látott szintre erősítve azt az euróval szemben. A frankárfolyam már csütörtökön is több mint egy éve nem látott magasságokba emelkedett, így az e devizában eladósodottak akár negyedével többet törleszthetnek, mint hitelük felvételekor (erről itt olvashat részletesen).

Az euró javított a dollárral szemben

A nemzetközi piacon pénteken a G20-ba tartozó országok vezetőinek hétvégi találkozóját megelőzően óvatossá váltak a befektetők, ennek eredményeként az euró gyengült, a dollárhoz mért árfolyama 1,2250-re csökkent, ám hétvégén és hétfőn javult a helyzet, a reggeli órákban 1,2370 körül ingadozott a kurzus.

Hétfőn az euró/dollár, a forint és a térségbeli devizák árfolyamát elsősorban a G20-ak hétvégi találkozója eredményének piaci értékelése lesz. A szakértők szerint, a gazdasági növekedés ösztönzését és a költségvetési deficit csökkentésére való törekvést egyaránt támogató zárónyilatkozat megnyugtató hatással lehet a piacokra.