A betegeket dolgoztatta feljelentője szerint a bázakerettyei pszichiátriai otthon igazgatója

Vágólapra másolva!
Állítólag a betegekkel újíttatta fel a budapesti lakását a bázakerettyei pszichiátriai otthon igazgatója, aki ellen ezért feljelentést tettek az ügyészségen. Az ügyet kivizsgálta a fenntartó megyei önkormányzat is, de ellentmondásos információkat kaptak, ezért fegyelmi eljárást indítanak. Az igazgató szerint csak a szomszédai próbálnak neki keresztbe tenni.
Vágólapra másolva!

Feljelentés érkezett a Zala Megyei Főügyészségre a bázakerettyei pszichiátriai otthon vezetője ellen - közölte pénteken az MTI-vel Pirger Csaba, a főügyészség szóvivője. A feljelentést a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke tette meg, miután sajtóhírekből az jutott a szervezet tudomására: az intézmény igazgatónője a gondozottakat Budapesten, a lakásának felújításán dolgoztatta, és oda az otthon kisbuszával szállíttatta őket.

Az intézményt fenntartó Zala Megyei Önkormányzat fideszes alelnöke, Nagy Kálmán pénteken sajtótájékoztatón közölte, hogy az ügyben végzett vizsgálatuk lezárultával fegyelmi eljárást javasolnak a bázakerettyei pszichiátriai otthon igazgatója ellen. A megyei közgyűlés a jövő héten rendkívüli ülésen dönt arról, hogy a megállapítások alapján indítanak-e fegyelmi eljárást az igazgatónő ellen, és azt követően dől el, tesznek-e büntetőfeljelentést. Az alelnök szerint június közepén a Blikk újságírója tett bejelentést nekik a tavaly nyáron történt esetről.

A vizsgálat során az igazgató cáfolta az állításokat, közleményében azt írta: egyes szomszédjai nem válogattak az eszközökben, hogy a nekik nem tetsző lakásátalakítást megakadályozzák. Nagy szerint az elmúlt hetekben többször is meghallgatták az igazgatót, az intézmény karbantartóját - aki a budapesti munkálatokat is koordinálta -, az otthon középvezetőit, a budapesti társasház lakóit, továbbá az egyik, cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló otthonlakót. Megvizsgálták a gondozottak távollétéről és az autó használatáról szóló dokumentációt, és bekérték a VII. kerületi rendőrkapitányság jegyzőkönyvét is, amely a lakásban, a szomszédok feljelentése alapján folytatott két igazoltatásról készült.

A bizottság megállapításai szerint az intézmény igazgatója és az alkalmazottak egybehangzóan azt állították, hogy nem dolgoztak ellátottak az igazgató budapesti lakásában. A szemtanúként szereplő három szomszéd közül kettő már nem állította, hogy a munkások pszichiátriai betegek voltak, a harmadik pedig azt mondta, az ott dolgozók "tekintetéből állapította meg", hogy gondozottak lehettek. Kiderült, hogy az igazgató magáncélra tavaly kétszer is igénybe vette az intézmény kisbuszát, de a dokumentumok szerint akkor azzal el is számolt.

A rendőrségi jegyzőkönyv szerint tavaly nyáron egy gondozott valóban volt a lakásban, és a dokumentumban az áll, hogy a lakásban tartózkodók szennyezett ruházata arra utal, "munkavégzést folytattak". A bázakerettyei intézményben nem volt dokumentálva a gondozott távolléte, arra a napra viszont munkajutalmat is kapott. Az alelnök szerint ellentmondásosak a vizsgálat során szerzett információk, és úgy döntöttek, hogy javasolják a fegyelmi eljárás lefolytatását az igazgató ellen. Erről a július 8-ára összehívott rendkívüli közgyűlésen határozhatnak, az igazgatónő addig is tovább dolgozik.