Ezer ajánlás még hiányzik az LMP-nek a főpolgármester-jelöléshez

Vágólapra másolva!
Még körülbelül ezer ajánlószelvényt kell összegyűjtenie az LMP-nek a délután négy órai határidőig, hogy főpolgármester-jelöltet tudjon állítani Budapesten. Fővárosi közgyűlési listája szinte biztosan lesz a pártnak, és kerületek legalább felében polgármesterjelöltet is állítanak.
Vágólapra másolva!

Péntek hajnali állás szerint még körülbelül ezer kopogtatócédulára van szüksége az LMP-nek ahhoz, hogy Jávor Benedek főpolgármester-jelölt lehessen Budapesten. A főpolgármester-jelölteknek 28 150 érvényes ajánlásra van szükségük. Az önkormányzati választáson induló jelölteket pénteken 16 óráig lehet bejelenteni. Az LMP aktivistái a főbb közlekedési csomópontokon felállított LMP-s standoknál délutánig gyűjtik az ajánlószelvényeket.

Az LMP főpolgármester-jelöltjének három napja a szükséges szelvényeknek csak a felét tudták összegyűjteni az aktivisták, Jávor Benedek akkor az [origo]-nak azt mondta, a jelöltállításhoz nyolcszor akkora erőfeszítésre van szükség, mint korábban. A kis pártok szerint a nehéz jelöltállítás egyik oka az, hogy az áprilisi választások óta megváltoztott az önkormányzati választási rendszer. Az új szabályok szerint az ajánlószelvények begyűjtéséhez rendelkezésre álló időszak 35 napról 16 napra rövidült, és míg Budapesten a jelöltté váláshoz korábban a választópolgárok 0,5 százalékának az ajánlására volt szükséges, a módosítások után már 2 százalékuk ajánlása kell.

Datki Szabolcs, a párt kampányigazgatója az [origo]-nak azt mondta: "kétsége sincs" arról, hogy lesz fővárosi közgyűlési listájuk, miután a 23 budapesti kerület közül 22-ben valószínűleg lesz kompenzációs listájuk. A fővárosi listaállításhoz 12 kerületben kell kompenzációs listát állítani. A kompenzációs lista feltétele pedig az, hogy az adott kerület egyéni választókerületeinek legalább felében legyen jelöltje egy pártnak. A kerületi polgármesterjelöltek számát Datki nem tudta megmondani, mert még nem érkeztek a be a cédulák a gyűjtőpontokról.