Matolcsy: Biztosan nem lesz új hitelszerződés az IMF-fel

Vágólapra másolva!
Matolcsy György szerint a kormány biztosan nem köt újabb hitelszeződést az IMF-fel. A nemzetgazdasági miniszter egy rádióinterjúban emellett ismét bírálta a jegybankot, amiért kötvényvásárlással nem élénkíti a gazdaságot.
Vágólapra másolva!

Magyarország teljesíti a vállalt hiánycélt, de biztosan nem köt újabb kölcsönszerződést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF-fel) - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszter hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a jövő évi három százalék alatti hiánycél mellett, de ehhez az idén és jövőre is szükség van a bankadóra. Matolcsy György szerint a pénzügyi szektort érintő elvonás 2012-es sorsa és mértéke attól függ, hogy addigra meglesz-e az egységes európai bankadó.

Matolcsy György szeptember 8-án jelentette be először, hogy a magyar kormány kész 3 százalék alatt tartani az államháztartás hiányát 2011-ben, bizonyos feltételek teljesülése esetén, amelyről itt olvashat részleteket. Egy hónappal korábban a nemzetgazdasági miniszter még azt mondta, hogy Magyarország nem fog megszakadni a hiánycél eléréséért.

A miniszter beszélt a rádióinterjúban arról is, hogy Magyarországon akkor lesz 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés, ha változik a nemzeti bank politikája is. A miniszter szerint a jegybanknak nem alapkamat-csökkentéssel, hanem kötvényvásárlási programmal kellene beszállnia a gazdaságélénkítésbe, ahogyan azt a világ vezető gazdaságainak jegybankjai tették. A Magyar Nemzeti Bank szerint azonban a lépéshez szükséges piac "gyakorlatilag nem létezik", ráadásul nem is lenne hatékony, mivel előbb-utóbb a költségvetés látná kárát. Az MNB álláspontjáról itt olvashat bővebben.

Matolcsy György megerősítette: a szociális gázár-támogatást jövőre is fenntartja a kormány, és három lépcsőben bevezetik az egykulcsos jövedelemadó rendszert.