A szlovák cégvezetők a legbizakodóbbak a régióban

Vágólapra másolva!
A szlovák cégvezetők 71 százaléka gondolja úgy, hogy az elkövetkező félévben javulnak a gazdasági kilátások. A magyar és a román vállalatvezetők viszont pesszimisták a növekedést illetően.
Vágólapra másolva!

A közép-európai országok vállalatvezetői közül egyre többen lassan növekvő, pozitív várakozással tekintenek cégük és országuk gazdasági kilátásai elé a Deloitte Central Europe által készített felmérés szerint. A szlovák vállalatvezetők a legoptimistábbak. A legfrissebb Business Sentiment Index felmérés fokozódó különbségeket jelez a térség egyes országai között - ismerteti a Deloitte. A lengyel cégvezetők rendkívül pozitív várakozásai tartósan a régió legjobb gazdasági teljesítményét tükrözik vissza, Szlovákiában pedig gyors és jelentős javulás tapasztalható a cégek gazdasági kilátásait illetően. Magyarországon, Romániában és a régió déli országainak többségében ezzel szemben a vállalatvezetők túlnyomó része továbbra is döntően pesszimista cégük jövőbeni növekedési kilátásait tekintve.

Az első, 2009 szeptemberében lebonyolított felmérés óta az általános kilátások folyamatos, lassú javulást mutatnak. Ha pedig az egyes országok eredményeit nézzük, a rendszeresen megismételt kérdőíves felmérés eredményei jól mutatják az eltéréseket a recesszióból való kilábalás eltérő ütemében - idézi a közlemény Seres Bélát, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnerét.

A 2010. szeptemberi felmérés egyértelmű "győztese" Szlovákia, hiszen ott a cégvezetőknek immár 71 százaléka van azon a véleményen, hogy a következő fél évre vonatkozó általános gazdasági kilátások javulást mutatnak. Ez jelentős, több mint 24 százalékos ugrás az idén áprilisi eredményekhez képest, amikor a megkérdezetteknek még csak a 47 százaléka vélekedett így.

A szlovák cégvezetők a hitelforrások elérhetőségével kapcsolatban is optimisták: a vállalatvezetők 81 százaléka állítja, hogy rendelkezésre állnak a növekedéshez szükséges hitelforrások, míg 2009 szeptemberében a válaszadók 53 százaléka látta így. A pozitív válaszok egyre növekvő száma arról tanúskodik, hogy az ország gazdasági helyzete fellendülőben van.

A korábbi felmérések alkalmával a hat vizsgált ország (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia) közül rendre Lengyelország bizonyult a legoptimistábbnak, így külön érdekesség, hogy újabban a szlovák vállalatvezetők is hasonlóan vélekednek a kilátásokról, mint északi szomszédaik. A helyzet azonban nem mindenhol ilyen rózsás.

Seres Béla kiemelte: a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásokkal kapcsolatos magyarországi vélemények többé-kevésbé stagnálnak a felmérés szerint. A beruházásra, illetve foglalkoztatásra vonatkozó tervekben, várakozásokban - vagyis a főbb mutatókban - enyhe javulás volt tapasztalható a 2010. áprilisi adatokhoz képest, de a változások egyike sem nevezhető érdemi elmozdulásnak. A hazai válaszadók 31 százaléka érzi ugyanakkor nehéznek, vagy kifejezetten nehéznek a hozzáférést a növekedéshez szükséges hitelekhez - ebből a szempontból jelenleg a magyar vállalatvezetők a leginkább pesszimisták a régióban.