Félelemből nem jelentik a munkahelyi baleseteket

Vágólapra másolva!
Tavaly 91-en haltak meg munkahelyi balesetben Magyarországon. A szakma szerint egy önálló munkahelyi balesetbiztosítási rendszer létrehozásával a munkaadók nem lennének motiváltak abban, hogy eltitkolják a baleseteket.
Vágólapra másolva!

Mielőbb életbe kell léptetni a nemzeti munkavédelmi politikát, és olyan rendszert kell kialakítani, amely feleslegessé teszi a foglalkozási megbetegedések eltitkolását - mondta Mandrik István, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) Munkavédelmi Bizottsága munkáltatói oldalának elnöke egy keddi háttérbeszélgetésen. "Legyen egy olyan biztosító, amelyik helyt áll azért, ha foglalkozási megbetegedés, vagy munkahelyi baleset lép fel" - mondta.

Borhidi Gábor, az OÉT Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának elnöke szerint egy önálló munkahelyi balesetbiztosítási rendszer esetén a munkaadók nem lennének motiváltak abban, hogy eltitkolják, vagy megmásítsák a munkahelyi baleseteket. Az új rendszerrel gazdaságilag is érdekeltté lehetne tenni a munkaadókat a munkakörülmények fejlesztésében - mondta.

A foglalkozási megbetegedések bejelentése Magyarországon évek óta nem kielégítő - véli Nagy Imre, az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet (OMFI) főigazgatója. Ennek oka, hogy a munkaadók a jogkövetkezményektől tartanak, míg a munkavállalók munkahelyük elvesztésétől félnek.

Negyedével csökkentenék a munkahelyi balesetek számát

A munkahelyi balesetek csaknem ötöde a karbantartáshoz köthető, de több iparágban a balesetek több mint fele hozható összefüggésbe a karbantartással - mondta el a háttérbeszélgetésen Gádor János, az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) magyarországi fókuszpontjának vezetője hangsúlyozta. Az EU-OSHA 2010-2011-es új, "Egészséges munkahelyek" című kampánya Európa-szerte a biztonságos karbantartást népszerűsíti.

A kampány átfogó célja, hogy a következő években 25 százalékkal csökkentsék az Európai Unióban a munkavégzéshez kapcsolódó balesetek számát. Hozzáfűzte: a munkahelyi balesetek nagy része elkerülhető lenne, ha munkavállalók és a munkáltatók elegendő információval rendelkeznének arról, hogy milyen veszélyek vannak a munkahelyen, és hogyan lehet ezeket elkerülni.

Az OMMF tavaly év végéig több mint 16 000 munkabalesetről értesült, amelyek közül 91 volt halálos. 2008-ban még több mint 20 000 munkabalesetet - köztük 118 halálosat - regisztráltak.