Leminősítéssel fenyegeti Portugáliát a Moodys

Vágólapra másolva!
Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az euróövezeti tag Portugália államkötvény-adósságának egyébként elsőrendű osztályzatait kedden a Moody's Investors Service, a portugál gazdaság hosszú távú kilátásainak bizonytalanságaira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a felülvizsgálat a hosszú futamidejű portugál állami kötvényadósság "A1"-es, illetve a rövid lejáratú kötelezettségek "Prime-1" besorolásaira vonatkozik. A Moody's a vizsgálat elkezdésének indokai közül kiemelte, hogy a portugál gazdasági aktivitás hosszabb távú bizonytalanságait a költségvetési megszorítások is növelik, emellett a cégnek aggodalmai vannak azzal kapcsolatban is, hogy Portugália képes lesz-e hozzáférni a tőkepiacokhoz fenntartható árszinteken. A hitelminősítő szerint aggályos az is, hogy milyen lehetséges hatást gyakorolna a portugál adósmutatókra, ha a portugál bankrendszernek a magántőke-piaci hozzáférés fenntartása végett további támogatásra lenne szüksége.

A Moody's a felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésében hangsúlyozta, hogy Portugália fizetőképessége nem kérdéses. Azonban az adósságköltség-teher középtávon valószínűsíthető növekedése, valamint azok a folyamatos aggodalmak, hogy a gazdaság miként lesz képes elviselni a költségvetési megszorítások és a magánszektorbeli adósságleépítési folyamat egyidejű - főleg deflációs - hatásait, azt jelentik, hogy a portugál gazdaság kilátásai összeegyeztethetetlenné válhatnak a jelenlegi "A1" hosszú távú adósbesorolással.

A hitelminősítők az euróövezeti tagállamokra az elmúlt időszakban sorra jelentik be a negatív besorolási lépéseket. A minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Belgium osztályzatainak kilátását a Standard & Poor's, a Moody's osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Spanyolország adósbesorolásait, és szintén további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Görögország már most sem befektetési ajánlású - vagyis "bóvli" - kormánykötvény-adósi besorolását.

A Moody's a múlt héten szinte példátlanul agresszív, egyszerre öt fokozatú leminősítéssel megvonta Írország elsőrendű adósosztályzatát, a bankveszteségekkel kapcsolatos költségvetési terhekkel és az ír gazdaság bizonytalan kilátásaival indokolva a drasztikus lépést. Írország egy hét alatt két nemzetközi hitelminősítőnél vesztette el elsőrendű besorolását, nem sokkal korábban ugyanis a Fitch Ratings szintén meredek, három fokozatú osztályzatrontással ugyancsak a közepes befektetői ajánlású sávba sorolta vissza az ír államadósságot. A hitelminősítők így egy hét leforgása alatt összesen nyolc fokozattal rontották az ír adósosztályzatot.