Budai Gyula vizsgálja a százmilliós filozófiai pályázatokat

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indít Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos öt filozófiai pályamű ügyében, amelyeket összesen több mint 400 millió forinttal honoráltak - értesült a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Átfogó vizsgálatot indít több filozófiai pályázat ügyében az elszámoltatási kormánybiztos - tudta meg a Magyar Nemzet. Budai Gyula bekérte a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól a Heller Ágnes, Radnóti Sándor, Vajda Mihály, Weiss János és Steiger Kornél nevéhez fűződő pályázatok dokumentációját. Az öt pályázatra mintegy 400 millió forintot fizettek ki.

A Magyar Nemzet írása szerint az általuk megkérdezett szakemberek szerint a pályázatokat tartalmi okok miatt el kellett volna utasítani, mert azok témái nem egyeztek a pályázati kiírással, az elnyert pénzeket pedig túl magasnak találják a feladat súlyához képest.

Boros János, az MTA Filozófiai Kutatóintézet jelenlegi igazgatója a lapnak azt mondta, hogy magyar viszonylatban "abszurdan magasnak" tűnnek azok az összegek, amelyeket a vitatott pályázatokon elnyertek. Boros szerint egy hároméves kutatást általában 10 millió forint körüli összeggel szoktak finanszírozni.